Bize ile Bağlan

YEŞİL ÇİZGİ

Sökmen Kan: Her Zaman Yenilikçi, İleri Teknoloji!

Yayınlanan

üzerinde

Merhaba Sökmen Bey öncelikle sizi tanıyalım? 

Merhabalar, adım Sökmen Kan, Reyhanlı’lıyım, uzun zamandan bu yana İzmir’de yaşıyorum, bir oğlum var. Çalışma hayatıma 1996 yılında Trakmak’da muhasebe bölümünde başladım. Yine aynı şirkette bayi risk takip sorumlusu, özel satışlar sorumlusu olarak devam ettim. 2003 yılında John Deere Türkiye firmasına bölge müdürü olarak geçtim. Şubat 2006’da tekrar New Holland Trakmak firmasına New Holland İç Anadolu bölge müdürü olarak döndüm. Aynı firmada Case IH proje ekibinde yer alarak bugün pazarda önemli bir marka haline gelen Case IH markasının bayi ağı ve yapılandırılması için 2018 yılına kadar tüm bölgelerde bölge müdürü olarak görev yaptım. 2018 Kasım ayı itibarı ile Trimble firmasının Türkiye, Azerbaycan ve Ortadoğu satış temsilcisi olarak göreve başladım. 2021 yılı başında yine Trimble firmasında aynı bölgede İş Geliştirme Müdürü pozisyonuna getirildim ve halen de bu görevi sürdürmekteyim.  

Hassas tarım noktasında Trimble ürünleri bir ilk diyebilir miyiz? 

Trimble firmasının konum tabanlı yer tespit sistemleri ve bunun tarım alanına uygulanması konusunda bir öncü olduğunu söylemek yanlış olmaz. 1978 yılından bu ana bir çok yeniliği farklı sektörlere kazandıran ve sadece bu alanda 2000’in üzerinde patenti olan ve sektörleri yönlendiren lider bir marka olduğu sanırım genel kabul gören bir durum, içinde bulunduğumuz tarım sektöründe de durum böyle.

Tarımda dijitalleşme, Tarım 4.0 uygulamalarının Türk tarımına etkilerini nasıl gözlemliyorsunuz? 

Bu konuda yeterli mesafe alabidiğimizi düşünmüyorum, özellikle GPS ve etkilerinin tarımda görülmeye başladığı 90’lı yıllarda ortaya çıkan Tarım 3.0’a adaptasyonumuzun henüz başladığını düşünürsek bu konuda çok geç kaldığımızı ve özellikle ilaçlama/gübreleme sektörüne hizmet veren üretici firmalarımızın hala konunun önemine vakıf olamadıklarını düşünüyorum. Avrupa bu konuda çok ileri seviyelere ulaşmış durumda ve ciddi şekilde Tarım 4.0 üzerinde yol alıyorlar, yazılım ve donanım hiç olmadığı kadar iç içe geçti. Günümüz tarımını mevcut koşullar altında geleneksel yöntemler ile sürdürülebilir kılmak pek mümkün görünmüyor. Süratle Tarım 4.0’ın getirdiği teknoloji adaptasyonunun kendi ülkemiz ve tarım paydaşları tarafından bir an önce gerçekleştirilmesi gerekiyor.

Kırsalda Trimble ürünlerinden Türk çiftçileri çok memnun bir çok traktörde Trimble kullanılıyor çiftçilerimizle bu bağı nasıl yakaladınız? 

Ülkemizde hassas tarımın ve Trimble markası’nın tarım sektöründeki varlığının çok uzun bir geçmişi olmamasına ragmen, ürettiği kaliteli ürünler, sofistike yazılımlar ve bir çok hassas tarım ürününün buluşu ve gelişimini sağlayan firma olması sebebi ile süratle müşterilerimiz tarafından gördüğünü ve bugün artık sektörde en kaliteli ve en yenilikçi markalardan birisi olarak kabul edildiğini görmek bizler için memnuniyet verici. Her zaman yenilikçi, ileri teknoloji fakat basit ürünleri zamanında ve uygun koşullarda müşterilere ulaştırmamız sanırım Trimble’ın pazarda kabul görmesinin en önemli sebepleri.

Trimble’ın otomatik dümenleme dışında tarımla alakalı başka ürünlerinden de bahsedebilirmisiniz? Ne gibi kolaylıklar sağlayacak çiftçilerimize bu ürünler?

Otomatik dümenleme işin başlangıcı kabul edilebilir hassas tarım için. Bu aşamadan sonra müşterilerin bu sistemleri anlaması, verimliliği konusundaki teredüürtlerin giderilmesi ile birlikte ileri seviye uygulamalar için de gerekli ortamı sağlamış oluyoruz aslında. Bugün müşterilerimizin almış oldukları ürünler bir çok ileri seviye hassas tarım uygulaması için zaten hazır durumda. Değişken oranlı ilaç, gübre uygulamaları, spot ilaçlama sistemleri, bölüm kontrolleri, hava durumu istasyonlar vb. bir çok uygulama mevcut ve müşteri tarafından alınmış sistemlere basit kablolama ve lisans ilaveleri yapılarak kullanılabilir özellikler. Ayrıca Trimble’ın dünya lideri olduğu 3 boyutlu tesviye sistemleri, işletmelerde verimliliğin yakın takibi için kullanılan yazılımları da Trimble markasının sadece otomatik dümenleme satan bir firma değil hassas tarımın tüm sorunlarına çözüm getiren biri ş ortağı niteliğinde olduğunu müşterilerimize en iyi şekilde anlatıyor sanırım.

Iso-Bus nedir? Trimble İso -bus üzerinden ne gibi uygulamalar yapıyor? 

ISOBUS çok genel çerçevesi ile ekipman ile traktor üzerindeki hassas tarım sistemlerinin marka bağımsız olarak konuşmasını sağlayan bir protokol. Trimble çok uzun zamandır bir çok OEM müşterisine ve doğrudan perakende olarak ekipmanlarında kullanılmak üzere ISOBUS için için elektronik control üniteleri (ECU) ve buna bağlı kablolama ve yazılımları satıyor, bu alanda lider firmalardan olan Müller Elektronik firmasını satın aldı ve bu konuda pazarda önemli oyunculardan birisi oldu.

Sahada sağlam ve profesyonel bir ekip görüyorum Trimble Türkiye ekibi bir aile gibi personel arasında bu enerjiyi nasıl yakaladınız?

Trimble adına sahada görev yapan doğrudan Trimble’a bağlı üç kişilik bir ekibimiz var ve ekibimizin ortalama tecrübesi 20 yıl, ben yaklaşık 27 yıldan bu ana tarım sektörünün içerisindeyim ve hepimiz çok ciddi kurumsal firmalarda yönetici olarak görev yaptık ve sektörü iyi bilen birbirini iyi tanıyan arkadaşlarız. Ayrıca değerli distribütörlerimizde alanlarında söz sahibi, tecrübeli ve son derece kıymetli firmalar. Bu şekilde sahada uyum içinde çalışmamız ve markamızı geliştirmemiz de çok zor olmuyor sanırım.

Doğrudan Uydudan alınan düzeltme hizmetleri diğer düzeltme hizmetlerine göre nasıl bir farklılık yaratıyor? Trimble’da kaç farklı düzeltme hizmeti satin alma imkanı var çiftçilerin?

Trimble tarlada santimetre hassasiyetini sağlayabilmek için üç farklı düzeltme servisi hizmetini müşterilerine sunuyor. Burada kritik olan şey müşterilerin tarlada yapacakları faaliyetin nerelerde ve hangi hassasiyette olacağını bizimle paylaşmaları ve buna göre çözüm önerisinde bulunmamız. Bunlardan ilki ve en önemlisi Trimble’ın ticari markası olan ve doğrudan uydudan düzeltme hizmeti veren ve mevcut sistem üzerinde ilave bir donanıma ve lisansa ihtiyaç duymayan Trimble RTX düzeltme hizmeti.

Bu 20 cm hassiyetten, santimetre altı hassasiyete kadar 2 farklı seçenek ile satın alınabiliyor, dünyanın bir çok bölgesinde kullanabileceğiniz bir hizmet. Özellikle bölge bölge dolaşan, VRS (GSM) sinyalleri ile ilgili sorun yaşayabileceği endişesinde olan müteahhit veya kendi işini yapan çiftçilere önerdiğimiz hizmetimiz bu. Mutlaka yıllık abonelik alınması gerekiyor.

İkinci düzeltme hizmeti devlete ait TUSAGA AKTİF ağı üzerinden alınan VRS-GSM sinyali ile düzeltme hizmeti. Bu hizmeti alabilmek için mevcut donanımınıza bir modem eklemeniz data hattı satın almanız ve TUSAGA AKTİF ağına abone olup farklı seçeneklerde ödeme seçmeniz gerekiyor. Bölgesinde SIM kartın sağlıklı çalıştığına inanan müşterilerimize önerdiğimiz bir düzeltme hizmeti tipi de bu.

En son olarak da genellikle filo müşterilerimize önerdiğimiz, donanıma yine ilaveler gerektiren ve ilk yatırım olarak baz istasyonu, elektrik tesisatı vb yatırımı gerektiren BAZ İSTASYONU ile düzeltme hizmeti seçeneği. Bunun için de mutlaka devletin ilgili kurumundan izinlerin alınması, bireysel kullanım için kanunen gerekli şartların sağlanması ve gerekli bakımların zamanında yapılması önemli noktalar. Bu baz istasyonlarından başka müşterilere sinyal verilmesi ve ticari amaçlarla kullanılması ise devlet tarafından sıkı biçimde takip edilen ve ciddi kurallara bağlı bir sistem.

Kısaca markamız ve hizmetleri ile ilgili bu şekilde bilgi verebilirim. Yer ve zaman ayırdığınız için teşekkür ederim.

Okumaya Devam
Yorum İçin Tıklayın

Bir Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

DESTEKLER 8 saat önce

CHP’li Sarıbal: “Yaş çay alım fiyatı 25 lira olmalı”

DESTEKLER 11 saat önce

2024 yılı yaş çay alım fiyatı belli oldu

DÜNYA 1 gün önce

Göçmen kuş popülasyonu her geçen gün düşüyor

DÜNYA 2 gün önce

Rusya şeker ihracatını yasakladı

FİRMALARDAN 2 gün önce

TürkTraktör Dünya Çiftçiler Gününü Türkiye’nin Dört Bir Yanından Gelen Çiftçilerle Kutladı

DESTEKLER 2 gün önce

BAŞKAN ERKOYUNCU, 14 MAYIS ÇİFTÇİLER GÜNÜ’NÜ KUTLADI

GIDA 3 gün önce

CHP Niğde Milletvekili Gürer: Tarlada para etmeyen markette 20 lira

GIDA 3 gün önce

Doğu Karadeniz’in 4 aylık Türk somonu ihracatı yüzde 56 arttı

HABER 5 gün önce

Ordu’da kahverengi kokarca ile mücadele için doğaya 150 bin samuray arı salınacak

DESTEKLER 5 gün önce

TÜBİTAK, hayvan sağlığı ve refahı konularındaki projeleri destekleyecek

FİRMALARDAN 6 gün önce

Orbiba Robotics, Danışma Kurulu’na Yeni Üyeler Katıldı!

HABER 1 hafta önce

Sinop’ta ormanlardan atık malzemeler toplandı

HABER 1 hafta önce

Diyarbakır nesli tükenmekte olan Türk semenderine yuva oldu

DESTEKLER 1 hafta önce

Tarımsal üretimde kullandırılacak kredilere ilişkin esaslar belirlendi

DESTEKLER 1 hafta önce

KONYA PANCAR EKİCİLERİ KOOPERATİFİ VE PANKOBİRLİK KURULUŞU OLAN PANPLAST SULAMA BORULARI, PAZARIN PARLAYAN YILDIZI

DESTEKLER 1 hafta önce

Türkiye Arıcılık Haritası güncellendi

DESTEKLER 2 hafta önce

NİSAN AYINDA 96,9 MİLYON TL IPARD II HİBE ÖDEMESİ YAPILDI

DESTEKLER 2 hafta önce

Kanatlı eti ihracatına kısıtlama getirildi

DESTEKLER 2 hafta önce

Süt fiyatlarında ‘kartel’ uyarısı, USK’ye sert tepki: Bu bir darbedir

GIDA 2 hafta önce

Çiftçi buğdayda 15 TL taban fiyat bekliyor

DESTEKLER 8 saat önce

CHP’li Sarıbal: “Yaş çay alım fiyatı 25 lira olmalı”

DESTEKLER 11 saat önce

2024 yılı yaş çay alım fiyatı belli oldu

DÜNYA 1 gün önce

Göçmen kuş popülasyonu her geçen gün düşüyor

DÜNYA 2 gün önce

Rusya şeker ihracatını yasakladı

FİRMALARDAN 2 gün önce

TürkTraktör Dünya Çiftçiler Gününü Türkiye’nin Dört Bir Yanından Gelen Çiftçilerle Kutladı

DESTEKLER 2 gün önce

BAŞKAN ERKOYUNCU, 14 MAYIS ÇİFTÇİLER GÜNÜ’NÜ KUTLADI

GIDA 3 gün önce

CHP Niğde Milletvekili Gürer: Tarlada para etmeyen markette 20 lira

GIDA 3 gün önce

Doğu Karadeniz’in 4 aylık Türk somonu ihracatı yüzde 56 arttı

HABER 5 gün önce

Ordu’da kahverengi kokarca ile mücadele için doğaya 150 bin samuray arı salınacak

DESTEKLER 5 gün önce

TÜBİTAK, hayvan sağlığı ve refahı konularındaki projeleri destekleyecek

FİRMALARDAN 6 gün önce

Orbiba Robotics, Danışma Kurulu’na Yeni Üyeler Katıldı!

HABER 1 hafta önce

Sinop’ta ormanlardan atık malzemeler toplandı

HABER 1 hafta önce

Diyarbakır nesli tükenmekte olan Türk semenderine yuva oldu

DESTEKLER 1 hafta önce

Tarımsal üretimde kullandırılacak kredilere ilişkin esaslar belirlendi

DESTEKLER 1 hafta önce

KONYA PANCAR EKİCİLERİ KOOPERATİFİ VE PANKOBİRLİK KURULUŞU OLAN PANPLAST SULAMA BORULARI, PAZARIN PARLAYAN YILDIZI

DESTEKLER 1 hafta önce

Türkiye Arıcılık Haritası güncellendi

DESTEKLER 2 hafta önce

NİSAN AYINDA 96,9 MİLYON TL IPARD II HİBE ÖDEMESİ YAPILDI

DESTEKLER 2 hafta önce

Kanatlı eti ihracatına kısıtlama getirildi

DESTEKLER 2 hafta önce

Süt fiyatlarında ‘kartel’ uyarısı, USK’ye sert tepki: Bu bir darbedir

GIDA 2 hafta önce

Çiftçi buğdayda 15 TL taban fiyat bekliyor