KÖŞE YAZISI
ANNE SÜTÜNDEKİ MUCİZE BAKTERİ: AKKERMANSİA
Anne sütünden bebeklerin bağırsaklarına geçen Akkermansia muciniphila probiyotik bakterisi 2004 yılında keşfedilmiştir.
Yeni Nesil Probiyotik olarak tanımlanan Akkermansia bilim dünyasının üzerinde en çok araştırmalar yaptığı bir bakteridir
İnsan bağırsaklarında oksijensiz olarak yaşayabilen bu bakteri etkinlikleri ile kurucu, lider ve general bir bakteri olarak nitelendirilmektedir
Keşfedilmiş bakteriler arasında bağırsak bariyeri sağlayan dünyadaki tek bakteridir.
Bağırsak geçirgenliği bütün hastalıkların ana kaynağıdır
Bağırsak mukoza hücrelerini kendilerini yenilemediğinde ve dokular arasında aralıklar açıldığında tüm zararlı, zehirli, toksik maddeler, ağır metaller doğrudan kana karışarak organlara ve dokulara gitmektedir.
Akkermansia hem bağırsak mukozasının yenileyerek kalınlığının artmasını sağlıyor hem de sımsıkı bir kalkan gibi bağırsak bariyeri oluşturuyor.
Bağırsak dokuları üzerinde oluşan İBS, İBD ve Crohn, Ülseratif kolit hastalıkların tedavilerinden yardımcı rol oynamaktadır.
Sindirim sisteminin düzenliliğinin sağlanmasında olumlu etki yaparak gaz, şişkinlik ve hazımsızlıklar ile kabızlık ve ishal gibi sorunların ortadan kaldırılmasında olumlu etkileri bulunmaktadır.
Bağırsak beyin bariyeride sağlandığından beyinde oluşan bilişsel, düşünsel ve nörolojik problemler ile başta otizm, alzheimer, parkinson, demans gibi hastalıklarda önlemiş olmaktadır.
Akkermansia bakterisinin dünyada ünlü olmasını sağlayan en önemli olgular obeziteyi önlemesi, kilo alımını durdurması, kilo vermeyi kolaylaştırarak zayıflamaya yardımcı olmasıdır
Ürettiği çeşitli aminoasitler, metabolitler, bakteriyosinler ve post-probiyotik ürünler ile açlık ve tatlı krizini sona erdirmektedir.
Açlık hormonu olan Ghrelin hormonunun aşırı salgılanmasını Asedik asit ile önlüyor, diğer yandan ise doygunluk hormonu olan Leptin hormonunu üretilmesini Probiyonik asit ile arttırıyor.
Yemekte beyine doyma sinyalleri göndererek, az ve yavaş yemeyi gerçekleştiren GLP-1 hormonunu aktifleştiren Akkermansia bakterisi insülin dirençliliğini azaltarak Tip 2 diyabeti ortadan kaldırılmasına yardımcı oluyor.
Akkermansia bakterisinin diğer ünlü rollerinden biriside kanseri önlemesidir. Kanserojen maddeleri algılaması, tanıması ve onların parçalanarak yok edilmesinde yardımcı oluyor.
Akkermansia bakterisinin üretmiş olduğu Triptofan amino asidi ise serotonin yani mutluluk hormonu ile uyku düzenini sağlayan melatonin hormonun salgılanmasını arttırıyor
Akkermansia bakterisinin mucizevi özellikleri üretmiş olduğu bio yararlılığı olan maddelerdir
Yine ürettiği Propiyonik asit trigliserid düşürülmesini sağlayarak ve damar sertliğinin oluşmasını önlüyor.
Bu durum kalp ve damar hastalıklarının önlenmesinde hayati derecede olumlu bir etki olmaktadır.
Araştırmacı yazar Haydar Yılmaz Dünyanın 1 numaralı yeni nesil probiyotik bakterisi üzerinde araştırmaları takip ederek girişimci yönü ile Akkermansia bakterisinin Türkiye’de üretilmesini sağlamıştır.
Dünyada henüz bir kaç ülkede üretilip tüketicilere sunulan Akkermansia bakterisi diğer gelişmiş bir çok ülkeden daha önce ülkemize kazandırılmıştır.
Türkiye obezitede AB ülkeleri arasında 1.ci, antibiotik tüketiminde ise dünyada 1. sırada yer almaktadır .
Akkermansia ve diğer probiyotik bakterilerin diğer ülkelerden daha çok Türkiyede yaşayan insanların ihtiyacı bulunmaktadır