KÖŞE YAZISI
OBEZİTEYİ ÖNLEYEN BAKTERİLER: AKKERMANSİA MUCİNİPHİLA VE LACTOBACİLLUS GASSERİ
Obezite günümüzün hızla yayılan ve çoğalan bir hastalığı diyebiliriz.
Dünyada obezite için trilyonlarca dolar sağlık harcamaları yapılmaktadır.
Aşırı artan kilolar ve kilo alımının durdurulamaması ile metabolik bir çok sendrom beraberinde gelişmektedir.
Endüstriyel hazır gıdalardaki gizli veya açık; rafine şekerler, tatlandırıcılar ve glikoz / fruktoz şurupları ile bembeyaz unlardan, nişastalardan kaynaklı olan kilo alımları obeziteye giden yolu hazırlar.
Sürekli açlık krizi yaşayan, doymama hissi ile devamlı yemek yiyen insanlar bu sendromun köleleri haline getirilmiştir.
Açlık krizinin tetikçisi Ghrelin hormonudur.
Sürekli aşırı salgılanan bu hormon durdurulamayınca tatlı krizleri, açlık krizleri yaşayanlar sürekli yemek yerler.
Daha çok tatlı ve şekerli yiyecekler yemek, şekerli içecekler içmek isterler.
AKKERMANSİA MUCİHİPHİLA
Akkermansia muciniphila bakterisinin üretmiş olduğu asedik asit Ghrelin hormonunun salgılanmasını durdurur ve açlık krizi biter.
Yine ürettiği propoyonik asit ile Leptin hormonun salgısını arttırır.
Doyma hissi ortaya çıkarak çok az besin ile gün boyu acıkmadan doygunluk yaşanır.
Ayrıca en önemli diğer hormon olan GLP-1 hormonunda aktifleştirir ve etkinleştirir.
GLP-1 hormonu önemli çoğunluğu midede, diğer kalan kısmı pankreasta salgılanan bir hormondur.
Yemek yerken salgılanması artar.
Doygunluk yaratır ve yenilen yemek miktarı azalır.
Yenilen yemek miktarı azalınca ve yemek posası yavaş yavaş mideden ince bağırsaklara geçince pankreas organının da insülin üretimi azalır ve optimum oranda olur .
Böylelikle insülin dirençliliğide azalır ve sona erer.
Akkermansia muciniphila bakterisinin bağırsak bariyerini sağlaması ayrıca obeziteye neden olan toksiklerin, zararlı maddelerin, zehirli kimyasalların kana dorğudan karışmasının önüne geçmektedir.
LACTOBACİLLUS GASSERİ
Yapılan araştırmalarda Lactobacillus gasseri verilen hastalarda özellikle kilo alımının durması ve kilo vermeye başlanılması ile birlikte yağ yakımında ciddi azalmalar yaşanmıştır.
Lactobacillus gasseri sindirim sisteminde besinlerin sindirebilir forma gelmesinde önemli roller üstlenir.
Yenilen gıdalardaki yağların sentezlenmesinde etken olan safra asitlerinin salgılanması yanında , yine yağların sindiriminde önemli rol oynayan pankreastan salınan Lipaz enziminin salgılanmasına Lactobacillus gasseri bakterisinin destek olduğu açıklanmıştır .
British Journal of Nutrition’da yayınlanan bir 2013 araştırması12 hafta boyunca Lactobacillus gasseri bakterisi verilen hastalarda karın yağlarının % 8’ni kaybetmiştir.
Avrupa Klinik Beslenme Dergisi’nden yapılan bir çalışmada, aynı suşun alınması karın ve bel ölçüsünü azaltmıştır.
Diğer çalışmalar, kolesterolün düşürülmesi, alerjik yanıtın azaltılması, çocuklarda astım semptomlarının hafifletilmesi ve hatta endometriozisli kadınlarda menstrüel ağrıların azaltılması gibi etkiler bildirmiştir.
BİRLEŞİK PROBİYOTİK GÜÇ
Akkermansia muciniphila ile Lactobacilllus gasseri baketrilerinin ortak birleşik gücü obezite alanında yeni sayfalar açılması için bir fırsat oluşturmaktadır.
Kilo vermek isteyenler her iki bakterinin olumlu rollerinden yararlanabilirler
Cerrahi mide ameliyatlarına, modern diyetlere gerek kalmadan sağlıklı bir şekilde ve ekonomik olarak avantajlı bir şekilde kilo verilebilir.