Bize ile Bağlan

KÖŞE YAZISI

Türkiye’de tarım pestisitlerin yarısı 5 ilde kullanılıyor

Yayınlanan

üzerinde

“Tarımda Kullanılan Zehirler Hakkında Gerçekler ve Rakamlar: Pestisit Atlasına göre Türkiye’de 2020 yılında pestisit kullanım miktarının 50 ile 60 bin ton olduğu tahmin ediliyor. Atlas’ta pestisit kullanılanımın yüzde 50’sinin Adana, Mersin, Manisa, Aydın, Bursa, İzmir ve Antalya’da gerçekleştirildiği ifade edildi.

Heinrich Böll Stiftung Derneği’nin yayımladığı Pestisit Atlası’na göre Türkiye’de pestisit kullanılanımın yüzde 50’sinin Adana, Mersin, Manisa, Aydın, Bursa, İzmir ve Antalya’da kullanıldığı belirtiliyor.

Bu illerde hektar başına kullanılan pestisit miktarı Antalya’da 2020 yılı verilerine göre hektar başına yaklaşık 14 kilogram, Manisa’da ise 9 kilogram seviyesinde bulunuyor. Dünya çapında ise yılda 4 milyon ton pestisit kullanılıyor.

Küresel pestisit pazarının bu yıl itibariyle 130,7 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaştığı tahmin ediliyor. Pestisit kullanımının yoğun olarak kullanıldığı illerde halk sağlığı, biyoçeşitlilik kaybı, kimyasal kirlilik gibi önemli sorunların görüldüğü belirtilen Atlas’da, pestisite maruz kalanlarda kalp, akciğer ya da böbrek yetmezliğinin yaşandığı ifade ediliyor.

Pestisitin beş büyük üreticisi olan Syngenta, Bayer Corteva, BSF ve FM’nin 2020 toplam cirosu 30,9 milyar euro olduğu belirtiyor. Heinrich Böll Stiftung Derneği Türkiye Temsilciliği Proje Koordinatörü Yonca Verdioğlu ve Pestisit Atlası’nın Türkiye’ye dair bilgilerini oluşturan ve bilimsel okumaları yapan Gıda Mühendisi, Yazar Dr. Bülent Şık’ın katıldığı toplantıda kamuoyu ile paylaşıldı.

“Pestisit kullanımı bildirilenden fazla”

Pestisit Atlası’na göre Türkiye’de kullanılan pestisit etken madde sayısı 2018 yılında 385 adede düştüğü aktarılıyor. Ancak 2008-2021 yılları arasında da 213 etken maddenin kullanımına yasak getirildiğini belirtilen Atlas’ta, Türkiye’den ihraç edilen gıda ürünlerinde yasaklanmış pestisit kalıntılarının çıktığına, bu nedenle pestisit etken madde sayısının resmi kurumların bildirdiğinden çok daha fazla olduğuna işaret ediliyor.

Henirich Böll Stiftung Derneği Türkiye Temsilciliği Proje Direktörü Yonca Verdioğlu, söz konusu atlas ile pestisite yönelik farkındalığın oluşturulmasını hedeflediklerini belirterek, “Biz dernek olarak pestisitin çevreye, doğal hayata insana ne tür zararlar verdiğini ortaya koyarak bu zehirleri nasıl azaltabileceğimize dair tartışmalara anlamlı bir katkı sunmayı amaçlıyoruz” dedi.

‘En çok çocukları etkiliyor’

Gıda Mühendisi Yazar Dr. Bülent Şık, pestisitin sağlığa ve ekosisteme etkilerinin uzun zamandır bilinmesine rağmen pestisit kullanımının bütün dünyada artış gösterdiğine dikkat çekerek, “Pestisit ve kalıntılarından en fazla çocuklar etkileniyor. Türkiye nüfusunun yüzde 26,5’ini çocuklardan oluşuyor. 23 milyon çocuk pestisit tehlikesiyle karşı karşıya’’ dedi.

Okumaya Devam
Yorum İçin Tıklayın

Bir Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GIDA 11 saat önce

Çiftçi buğdayda 15 TL taban fiyat bekliyor

FİRMALARDAN 2 gün önce

Getir ABD, Avrupa ve İngiltere pazarından çekiliyor

HABER 2 gün önce

Mert Altın ile Röportaj

GIDA 3 gün önce

Buğdayda hasada sayılı günler kaldı

GIDA 5 gün önce

Demirci kirazı coğrafi işaret olarak tescillendi

DESTEKLER 6 gün önce

Türk Gıda Kodeksi’nde arı ürünlerine ilişkin önemli düzenleme

GIDA 7 gün önce

Sütün maliyeti ve fiyatında kararsızlık

HABER 1 hafta önce

TZOB Genel Başkanı Bayraktar: Ayçiçeğine yönelik destekler yükseltilmeli

HABER 1 hafta önce

Kurbanlık fiyatları geçtiğimiz yıla göre yüzde 100 arttı

GIDA 1 hafta önce

Sezonun ilk taze soğanının kilosu 14 liradan satılıyor

GIDA 2 hafta önce

Yüksek sıcaklar ekinlerde rekolte kaybı riskini getirdi

GIDA 2 hafta önce

CHP Bursa Milletvekili Sarıbal: Et ürünlerinde KDV kaldırılsın

GIDA 2 hafta önce

Et ve Süt Kurumu’ndan et fiyatlarına yüzde 25 zam

DÜNYA 2 hafta önce

USK, çiğ süt referans fiyatını yüzde 8,5 artırdı

HABER 2 hafta önce

TMO’dan fındık açıklaması

HABER 2 hafta önce

Tarımda üretici enflasyonu Mart’ta yükselmeye devam etti

FİRMALARDAN 2 hafta önce

Yediyol Holding’in dev projesi Agro Termal’de ilk hasat toplandı

HABER 3 hafta önce

Narenciye sektöründen yeşillenme hastalığı için topyekûn ‘mücadele’ çağrısı

DÜNYA 3 hafta önce

Türkiye’de gıda enflasyonu, Dünya’ya ters işliyor

DESTEKLER 4 hafta önce

66 MİLYON AVRO HİBEYE PROJE BAŞVURULARI BAŞLADI

GIDA 11 saat önce

Çiftçi buğdayda 15 TL taban fiyat bekliyor

FİRMALARDAN 2 gün önce

Getir ABD, Avrupa ve İngiltere pazarından çekiliyor

HABER 2 gün önce

Mert Altın ile Röportaj

GIDA 3 gün önce

Buğdayda hasada sayılı günler kaldı

GIDA 5 gün önce

Demirci kirazı coğrafi işaret olarak tescillendi

DESTEKLER 6 gün önce

Türk Gıda Kodeksi’nde arı ürünlerine ilişkin önemli düzenleme

GIDA 7 gün önce

Sütün maliyeti ve fiyatında kararsızlık

HABER 1 hafta önce

TZOB Genel Başkanı Bayraktar: Ayçiçeğine yönelik destekler yükseltilmeli

HABER 1 hafta önce

Kurbanlık fiyatları geçtiğimiz yıla göre yüzde 100 arttı

GIDA 1 hafta önce

Sezonun ilk taze soğanının kilosu 14 liradan satılıyor

GIDA 2 hafta önce

Yüksek sıcaklar ekinlerde rekolte kaybı riskini getirdi

GIDA 2 hafta önce

CHP Bursa Milletvekili Sarıbal: Et ürünlerinde KDV kaldırılsın

GIDA 2 hafta önce

Et ve Süt Kurumu’ndan et fiyatlarına yüzde 25 zam

DÜNYA 2 hafta önce

USK, çiğ süt referans fiyatını yüzde 8,5 artırdı

HABER 2 hafta önce

TMO’dan fındık açıklaması

HABER 2 hafta önce

Tarımda üretici enflasyonu Mart’ta yükselmeye devam etti

FİRMALARDAN 2 hafta önce

Yediyol Holding’in dev projesi Agro Termal’de ilk hasat toplandı

HABER 3 hafta önce

Narenciye sektöründen yeşillenme hastalığı için topyekûn ‘mücadele’ çağrısı

DÜNYA 3 hafta önce

Türkiye’de gıda enflasyonu, Dünya’ya ters işliyor

DESTEKLER 4 hafta önce

66 MİLYON AVRO HİBEYE PROJE BAŞVURULARI BAŞLADI