KÖŞE YAZISI
Kavaklı Belde Belediyesi Bşk. Gürel Koşdemir’in Tarımca Dergisi Röportajı

- Merhaba Sayın Başkanım bize Kavaklı Belediyesi’nden bahsedebilir misiniz?
Merhaba Kavaklı, Kırklareli İl Merkezine bağlı belde belediyesidir. İl merkezine 10 kilometre uzaklıkta olup, 2022 yılı nüfusu 4682’ dir. Kavaklı Belediyesi 1968 yılında kurulmuştur. Mevcut 4 mahallemiz bulunmaktadır. Yerel Yönetimler noktasında beldemize hak ettiği; en iyi hizmeti vermek için elimizden gelenin en iyisini yapmak için çalışmaya devam ediyoruz.

- Bölgenizde ki tarım hakkında bize bilgi verebilir misiniz?
Bölgemizde yıl boyunca karasal iklim hüküm sürmekte olup arazi genellikle ova yapısındadır. Beldemizde geçim kaynağı olarak tarım ve hayvancılık başta gelmektedir. Beldemizin 78000 dönüm arazisi bulunmaktadır. Sulu tarım arazileri ile toprağımızdan yılda iki defa ürün alabileceğimiz bir potansiyele sahibiz. Üreticilerimiz sektörü yakından takip ederek gelişen teknolojiye sahip makine ekipman kullanımına önem vermektedir. Topraklarımızda üretilen mısır, ayçiçeği gibi hayvansal yem ihtiyacının hammaddesi; çevre iller tarafından bizlerden temin edilmektedir Beldede genellikle ayçiçeği, buğday, mısır, şeker pancarı, kanola, arpa olmak üzere çeşitli meyve üretimleri ve sebze üretimi de yapılmaktadır. Küçük ve büyükbaş hayvancılıkta da bölgenin en önemli üretim yerlerinden biridir. Trakya Bölgesi Ari Bölge olduğu için Hayvan Sevki Kontrolü yapılmakta ve Bölge Hayvancılığına önemli katkı sağlamaktadır.

- Kavaklı Belediyesi olarak tarım alanında sağladığınız faaliyetler nelerdir?
İlimiz ve ülke hayvancılığı adına önemli hizmetler yapan Kırklareli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğinin Hayvan Hastanesi belediyemizde faaliyet göstermektedir. Beldemizde 2 adet Büyükbaş ve Küçükbaş hayvan çiftliği ile 1 adet Tavuk Çiftliği faaliyet göstermektedir.
Ayrıca beldemizde 8 adet Fabrika’ ülke ve belde ekonomisine katkı sağlayarak yerel halk için büyük istihdam sağlamaktadır. Sektörün öncü kuruluşları arasında yer alan Tarım Kredi Yem San. ve Tic AŞ beldemizde faaliyet göstermektedir. Kırklareli Barajı Sulama Kooperatifi, 2039 Sayılı Tarım Kredi Kooperatifi ,Kavaklı Tarımsal Kalkınma Kooperatifi , Kavaklı Taşıyıcılar Kooperatifi olmak üzere 4 adet kooperatif halkımıza hizmet vermektedir. 2007-2008 yılında öğrenci kabulüne başlayan Kırklareli Üniversitesi Kavaklı Yerleşkesinde; Sağlık Meslek Yüksekokulu;Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulunda ortalama 4500 öğrenci eğitim görmektedir. Bölgenin gelişimine katkı sağlayan Kırklareli Üniversitesi gün geçtikçe akademik başarılarıyla öğrenciler tarafından tercih edilen bir konuma gelmiştir. Belediyemiz sınırları içinde ayrıca Mevcut 2 Adet Öğrenci Yurdu bulunmaktadır.

- Belediye olarak Tarım ve Hayvancılık için projeler ve ileride yapmayı hedeflediğiniz projeler nelerdir?
Belde de hayvancılığın daha da geliştirmek adına özellikle bölgemize büyük katma değer yaratacak “Kavaklı Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi” projesi için ilgili paydaş kamu kurumları ile kuruluş protokolü imzalanmış olup, yönetim kurulu ve müteşebbis heyet çalışmalara devam etmektedir. Bu Proje Bölgede tek olup yaklaşık 125 işletmede 750 kişilik bir istihdama olanak sağlayacaktır. Proje hayvancılığın gelişmesinde gerekli olan tüm imkanlara sahip olacaktır. İçerisinde klinik, acil kesim üniteleri, idari ve sosyal tesisler, dezenfaktasyon sevk ve kontrol merkezi, katı atık tesisi, su yüzeyi gölet, enerji üretim alanı; eğitim anfileri vb; alanlar bulunacaktır.
Bizim bir sloganımız var; “Kavaklıda Yaşamak Güzeldir”. Bu güzellikleri yaşamak isteyen tüm misafirlerimizi derginiz aracılığı ile beldemizde ağırlamaktan, Hayvansal et ve süt ürünleri konusunda lezzeti tescillenmiş köftemizi ve peynirimizi misafirlerimize ikram etmekten onur duyarız.