GIDA
Bu yıl buğday üretimi 19-22,6 milyon ton aralığında olacak
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, buğday üretiminin yıllık 19-22,6 milyon ton aralığında seyrettiğini, yurt içi talebi karşılamada küresel krizlerden etkilenmeyecek bir noktada olunduğunu açıkladı.
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’den bu yılki buğday üretimi ile ilgili önemli bir açıklama geldi. Kirişci, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) tarafından Ankara’nın Polatlı ilçesinde düzenlenen “Geleneksel 70. Hasat Bayramı” töreninde yaptığı konuşmada, çiftçilerin, gıda talebindeki artışlara, sahip olduğu üretim kabiliyeti ve çalışkanlığıyla cevap vermeyi başardığını söyledi.
Hububat üretiminin 18 yılda yüzde 20, son 3 yıllık dönemde ise yüzde 8 artarak 37 milyon tona yükseldiğini belirten Kirişci, şöyle konuştu:
“Buğday üretimimiz 19-22,6 milyon ton aralığında seyretmekte. Yurt içi talebi karşılamada küresel krizlerden etkilenmeyecek bir noktada olduğumuzu birlikte görüyoruz. Dünyadaki buğday üretiminde ise 2021 itibarıyla 10’uncu sıradayız. Bitkisel üretimde daha iyi bir sürece doğru yol aldığımızı özellikle kaydetmek isterim. 2021 yılında, nadas alanlarında sağlanan 1,1 milyon dekarlık azalmayla, ekilen tarla mevcudumuzda 4 milyon dekar artış gerçekleştirildi.”
Kirişci, hububat üretimini arttırmak için özel uygulamalar da geliştirdiklerine dikkati çekti. 2022 bitkisel üretim destekleme bütçesinin yüzde 65’ini hububata ayırarak bu konuda yeni bir adım attıklarını aktaran Kirişci, bunun sonuçlarının ekimlerde olduğu gibi rekoltede de görüleceğini kaydetti.
Bakan Kirişci, biçerdöverle hasat yaptı, daha sonra tüm genel müdürlükler tarafından açılan stantları ziyaret ederek, çalışmalar hakkında bilgi aldı ve sergilenen ürünleri inceledi.