Bize ile Bağlan

GIDA

Bu 3 sebze pişirildiğinde daha sağlıklı oluyor

Genelde sebzelerin pişirildiğinde besin kaybına uğradığı düşünülür. Ama öyle 3 sebze var ki, pişirildiğinde daha sağlıklı hale gelebiliyor.

Yayınlanan

üzerinde

Akademik bir dergi olan, The Journal of Agricultural and Food Chemistry’de yayınlanan bir makaleye göre, bazı sebzelerin pişirildiğinde koruyucu bileşenleri daha da artıyor.

Yapılan araştırmanın sonuçlarına göre, domates brokoli ve havuç pişirilene kadar yararlı fitokimyasalların hücre duvarında tutulduğu, bir ısıtma işlemine maruz kaldıklarında ise besin değerlerinin arttığı saptanmış.

Peki, pişirmek bu sebzelere ne yapıyor? Sağlığımıza nasıl daha iyi geliyorlar ve iltihap azaltıcı etkileri nasıl artıyor?

Domates

Domatesler bilimsel olarak meyve sınıfındadır, ancak söz konusu pişirme ve beslenme olduğunda sebze olarak adlandırılırlar. Besin değer yüksektir, zengin bir C vitamini ve likopen kaynağıdırlar. Likopen, önemli antioksidan özelliklerle birlikte domatese kırmızı rengini veren fitokimyasaldır.

Çiğ domatesler sırasıyla 2, 15 ve 30 dakika boyunca 87 dereceye kadar ısıtıldı. Her aralıkta C vitamini ve likopen değerleri ölçüldü. Araştırma sonuçları, C vitamininde önemli bir düşüş olurken, likopen değerlerinde önemli bir artış gözlendi. 

Domatesleri buharda pişirmek veya kaynatmak, daha fazla likopen almak için tercih edilen pişirme yöntemleridir. Araştırmalar, likopenin kanser riskini azalttığını, kalp sağlığına iyi geldiğini ve nörolojik hastalıkları azalttığını gösteriyor.

Brokoli

Brokoli, yoğun antioksidan özelliklere sahip turpgillerden bir sebzedir. Araştırmalar brokolinin karotenoidler, polifenoller ve glukosinolatlar açısından zengin olduklarını, aynı zamanda da lutein ve tokoferol kaynağı olduklarını göstermiştir. Bu kimyasal bileşiklerin damarlarımızdaki iltihabı azaltarak kanseri azalttığı gösterilmiştir. Brokoli, bir detoks sebzesidir ve süper gıda olarak bilinir.

The International Journal of Food Sciences and Nutrition isimli başka bir akademik dergi, brokoliyi pişirmenin sebzenin besin değerini nasıl etkilediğine dair bir makale yayınladı. Çeşitli ısıtma yöntemlerinin bazı antioksidan bileşiklerini azalttığı belirlendi. Buna karşın lutein, karoten ve tokoferollerde önemli artışlar rapor edildi. Brokolinin daha uzun süre pişirilmesinden daha fazla lutein, karoten ve tokoferoller elde edildi. 

Pek çok araştırmaya göre, brokoli pişirmek karotenoidlerin salınımını teşvik ediyor. Brokoliyi buharda pişirmek ve kaynatmak, lutein ve fitoen gibi karotenoidleri arttırmak için tercih edilen pişirme yöntemleri. Araştırmalar fitoenin prostat kanseri riskini azalttığını, kalp sağlığını iyileştirdiğini ve kan damarlarımızdaki iltihabı azalttığını gösteriyor.

Havuç

Havuç bir kök sebzedir. Zengin bir beta-karoten, lif, sayısız vitamin ve mineral kaynağıdır. Harika bir beta-karoten kaynağıdır. Vücutta A vitaminine dönüşen bu değerli antioksidan (beta-karoten) özellikle göz sağlığına faydalarıyla bilinir. Ayrıca bazı kanser türlerine karşı koruyucudur.

Journal of Agricultural and Food Chemistry dergisinde yayınlanan araştırma, farklı pişirme yöntemlerine maruz kalan havuçların besin değerlerini inceledi. Kaynatma, buharda pişirme ve kızartma işlemlerinden sonra antioksidan numuneleri ölçüldü. Havuçların pişirilmesinden sonra karotenoidler, polifenoller, glukozinolatlar ve askorbik asit (C vitamini) analizleri yapıldı. Sonuçlar, kaynayan havuçlardaki karotenoidler yüzde 14 artış gösterdi. Diğer pişirme yöntemleri antioksidan değerlerinde düşüşe neden oldu. En berbat sonucu kızartma aldı. 

Kaynayan havuçlar C vitamini ve karotenoidleri en çok koruyan ve artıran pişirme yöntemi oldu.

Araştırma sonuçları ayrıca “her sebzenin besleyiciliğini ve sağlıklı özelliklerini korumak için farklı pişirme yöntemi seçilebileceğini” öne sürüyor.

Okumaya Devam
Yorum İçin Tıklayın

Bir Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GIDA 19 saat önce

Demirci kirazı coğrafi işaret olarak tescillendi

DESTEKLER 2 gün önce

Türk Gıda Kodeksi’nde arı ürünlerine ilişkin önemli düzenleme

GIDA 3 gün önce

Sütün maliyeti ve fiyatında kararsızlık

HABER 4 gün önce

TZOB Genel Başkanı Bayraktar: Ayçiçeğine yönelik destekler yükseltilmeli

HABER 5 gün önce

Kurbanlık fiyatları geçtiğimiz yıla göre yüzde 100 arttı

GIDA 6 gün önce

Sezonun ilk taze soğanının kilosu 14 liradan satılıyor

GIDA 7 gün önce

Yüksek sıcaklar ekinlerde rekolte kaybı riskini getirdi

GIDA 1 hafta önce

CHP Bursa Milletvekili Sarıbal: Et ürünlerinde KDV kaldırılsın

GIDA 1 hafta önce

Et ve Süt Kurumu’ndan et fiyatlarına yüzde 25 zam

DÜNYA 1 hafta önce

USK, çiğ süt referans fiyatını yüzde 8,5 artırdı

HABER 1 hafta önce

TMO’dan fındık açıklaması

HABER 2 hafta önce

Tarımda üretici enflasyonu Mart’ta yükselmeye devam etti

FİRMALARDAN 2 hafta önce

Yediyol Holding’in dev projesi Agro Termal’de ilk hasat toplandı

HABER 3 hafta önce

Narenciye sektöründen yeşillenme hastalığı için topyekûn ‘mücadele’ çağrısı

DÜNYA 3 hafta önce

Türkiye’de gıda enflasyonu, Dünya’ya ters işliyor

DESTEKLER 3 hafta önce

66 MİLYON AVRO HİBEYE PROJE BAŞVURULARI BAŞLADI

DESTEKLER 3 hafta önce

TKDK MART’TA 170,3 MİLYON TL HİBE ÖDEDİ

FİRMALARDAN 3 hafta önce

DEPART, DOLZAN PACKAGING TEMSİLCİLİĞİNİ ALDIĞINI DUYURDU!

FİRMALARDAN 3 hafta önce

KONYA ŞEKER YEM’DEN BİR İLK: ENERJİM +

DESTEKLER 4 hafta önce

45 PROJE BAŞVURUSU 210,6 MİLYON TL HİBEYE HAK KAZANDI

GIDA 19 saat önce

Demirci kirazı coğrafi işaret olarak tescillendi

DESTEKLER 2 gün önce

Türk Gıda Kodeksi’nde arı ürünlerine ilişkin önemli düzenleme

GIDA 3 gün önce

Sütün maliyeti ve fiyatında kararsızlık

HABER 4 gün önce

TZOB Genel Başkanı Bayraktar: Ayçiçeğine yönelik destekler yükseltilmeli

HABER 5 gün önce

Kurbanlık fiyatları geçtiğimiz yıla göre yüzde 100 arttı

GIDA 6 gün önce

Sezonun ilk taze soğanının kilosu 14 liradan satılıyor

GIDA 7 gün önce

Yüksek sıcaklar ekinlerde rekolte kaybı riskini getirdi

GIDA 1 hafta önce

CHP Bursa Milletvekili Sarıbal: Et ürünlerinde KDV kaldırılsın

GIDA 1 hafta önce

Et ve Süt Kurumu’ndan et fiyatlarına yüzde 25 zam

DÜNYA 1 hafta önce

USK, çiğ süt referans fiyatını yüzde 8,5 artırdı

HABER 1 hafta önce

TMO’dan fındık açıklaması

HABER 2 hafta önce

Tarımda üretici enflasyonu Mart’ta yükselmeye devam etti

FİRMALARDAN 2 hafta önce

Yediyol Holding’in dev projesi Agro Termal’de ilk hasat toplandı

HABER 3 hafta önce

Narenciye sektöründen yeşillenme hastalığı için topyekûn ‘mücadele’ çağrısı

DÜNYA 3 hafta önce

Türkiye’de gıda enflasyonu, Dünya’ya ters işliyor

DESTEKLER 3 hafta önce

66 MİLYON AVRO HİBEYE PROJE BAŞVURULARI BAŞLADI

DESTEKLER 3 hafta önce

TKDK MART’TA 170,3 MİLYON TL HİBE ÖDEDİ

FİRMALARDAN 3 hafta önce

DEPART, DOLZAN PACKAGING TEMSİLCİLİĞİNİ ALDIĞINI DUYURDU!

FİRMALARDAN 3 hafta önce

KONYA ŞEKER YEM’DEN BİR İLK: ENERJİM +

DESTEKLER 4 hafta önce

45 PROJE BAŞVURUSU 210,6 MİLYON TL HİBEYE HAK KAZANDI