Bize ile Bağlan

GIDA

Yoğurt deyip geçmeyin!

Güzel Türkçemizin dünya dillerine kazandırdığı kelimelerden biri olan yoğurdun faydaları saymakla bitmiyor.

Yayınlanan

üzerinde

Bağışıklığı destekliyor

Yoğurt sindirimi kolaylaştırıp bağırsakların çalışmasına yardım eder. Laktoz içeriğinin süte göre az olması nedeniyle sindirimde avantaj sağlamaktadır. İçerdiği probiyotikler sayesinde sindirimin yanında vücut bağışıklığını da destekler. Yoğurt, içerdiği kalsiyum sebebiyle kemikleri güçlendirir ve korur. Bu nedenle osteoporozun (kemik erimesi) önlenmesinde de büyük önem taşır. Kalsiyumun en önemli işlevi kemik ve diş sağlığını korumak ve gelişimlerini sağlamaktır. Dolayısıyla büyümenin hızlı olduğu dönemde, hamilelikte ve emzirme döneminde kalsiyuma ihtiyaç daha da artış göstermektedir.

Fosfor yönünden çok zengin

Yoğurt, fosfor yönünden de zengindir. Fosfor, hücrelerde yer alan DNA ve RNA moleküllerinin temel yapıtaşlarıdır. Hücredeki tüm enerji döngüsünü sağlamaktadır. 200 g yani bir kase yarım yağlı yoğurdun %36’sı karbonhidrat, %32’si protein ve %32’si yağdan oluşmaktadır. Bir kase yoğurt ortalama 100 kcal’dir.

Yoğurdun içerisindeki vitamin ve mineraller hangileri?

  1. 6.8 g protein
  2. 3,5 g yağ
  3. 8.2 g karbonhidrat
  4. 100 mg sodyum
  5. 320 mg potasyum
  6. 230 mg kalsiyum
  7. 200 mg fosfor
  8. 10 mg kolesterol
  9. 44 iu A vitamini
  10. 2 mg C vitamini

Yoğurdun yeşil suyunu dökmeyin

Yoğurt bakterileri faaliyetleri sırasında B1, B2, Bvitaminleri sentezler. Dolayısıyla bu vitaminler de cilt sağlığı konusunda vücudu destekler. Yoğurdun yeşil suyu kesinlikle dökülmemelidir. İçerdiği yüksek miktardaki riboflavin büyüme, doku yenilenmesi ve enerji metabolizmasında görevlidir. Yoğurt günün her öğününde tüketilebilir. Ana yemeklerde veya ara öğünlerde tercih edilebilir.

Günde en az bir kase yoğurt tüketin

Günlük tüketilmesi gereken yoğurt miktarı diğer süt gruplarının tüketim durumuna göre değişiklik gösterir. Eğer diğer süt ürünleri tüketilmiyorsa ve kişinin kalori ihtiyacına göre uygunsa porsiyon artırılabilir. Gün içerisinde süt ve peynir tüketiliyorsa günlük en az bir kase yoğurt tüketimi yeterlidir. Ancak hiç tüketilmiyorsa bu 3-4 kaseye çıkabilir. Bazı hazır yoğurtlar, yüksek miktarlarda ilave şeker ve yararlı olmayan diğer katkı maddelerine sahiptir. Bu nedenle güvenilir doğal yoğurtların tercih edilmesi oldukça önemlidir.

Okumaya Devam
Yorum İçin Tıklayın

Bir Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

KASIM ARALIK 2023

HABER 19 saat önce

Pamukta en önemli nokta risk yönetimi

DESTEKLER 2 gün önce

Tarımdaki maliyet bir yılda yüzde 41 arttı

FİRMALARDAN 3 gün önce

Pazardan’ın günlük taze semt pazarları artık GetirÇarşı’da

DESTEKLER 3 gün önce

Toplanan inek sütü miktarı 2023’te arttı

DESTEKLER 4 gün önce

TÜSEDAD çiğ süt üretim maliyetlerini açıkladı

HABER 4 gün önce

Un sektörü tarife dışı engellerden rahatsız

FİRMALARDAN 5 gün önce

Tarım ürünleri blokzincir teknolojisi ile dijitalleşiyor

DESTEKLER 7 gün önce

Tarım ÜFE ocakta arttı

HABER 7 gün önce

“Hayvancılığın sorunları ithalatla çözülemez”

DESTEKLER 1 hafta önce

Bakan Yumaklı: Gıda ihracatını 40 milyar dolara çıkarmanın gayretindeyiz

DESTEKLER 1 hafta önce

AB, nadas kurallarına muafiyet getirdi

FİRMALARDAN 1 hafta önce

KONYA ŞEKERDEN PANCAR ÇİFTÇİSİNE YAKLAŞIK 6 MİLYAR TL’LİK DEV ÖDEME

DESTEKLER 1 hafta önce

Tarım ve Orman Bakanlığı 1500 tarım işçisi alacak

DESTEKLER 1 hafta önce

Tarım borsasının aracı kurumlu sisteme geçişinde merak edilen 13 soru ve cevap

HABER 1 hafta önce

Narenciye çiftçileri alarma geçti

DESTEKLER 1 hafta önce

Yeşil mercimek ithalatında gümrük vergisi sıfırlandı, ihracatı kısıtlandı

DESTEKLER 2 hafta önce

Bakan Yumaklı konuştu: Güçlü Türkiye’nin yolu, güçlü tarımdan geçiyor

DESTEKLER 2 hafta önce

Mars’a dikilecek ilk bitki Tuz Gölü’nden gidebilir

HABER 2 hafta önce

Avrupa’daki çiftçi eylemleri Türkiye’ye sıçradı

HABER 2 hafta önce

İtalyan çiftçiler traktörleriyle Roma çevre yolunda konvoy yaptı

HABER 19 saat önce

Pamukta en önemli nokta risk yönetimi

DESTEKLER 2 gün önce

Tarımdaki maliyet bir yılda yüzde 41 arttı

FİRMALARDAN 3 gün önce

Pazardan’ın günlük taze semt pazarları artık GetirÇarşı’da

DESTEKLER 3 gün önce

Toplanan inek sütü miktarı 2023’te arttı

DESTEKLER 4 gün önce

TÜSEDAD çiğ süt üretim maliyetlerini açıkladı

HABER 4 gün önce

Un sektörü tarife dışı engellerden rahatsız

FİRMALARDAN 5 gün önce

Tarım ürünleri blokzincir teknolojisi ile dijitalleşiyor

DESTEKLER 7 gün önce

Tarım ÜFE ocakta arttı

HABER 7 gün önce

“Hayvancılığın sorunları ithalatla çözülemez”

DESTEKLER 1 hafta önce

Bakan Yumaklı: Gıda ihracatını 40 milyar dolara çıkarmanın gayretindeyiz

DESTEKLER 1 hafta önce

AB, nadas kurallarına muafiyet getirdi

FİRMALARDAN 1 hafta önce

KONYA ŞEKERDEN PANCAR ÇİFTÇİSİNE YAKLAŞIK 6 MİLYAR TL’LİK DEV ÖDEME

DESTEKLER 1 hafta önce

Tarım ve Orman Bakanlığı 1500 tarım işçisi alacak

DESTEKLER 1 hafta önce

Tarım borsasının aracı kurumlu sisteme geçişinde merak edilen 13 soru ve cevap

HABER 1 hafta önce

Narenciye çiftçileri alarma geçti

DESTEKLER 1 hafta önce

Yeşil mercimek ithalatında gümrük vergisi sıfırlandı, ihracatı kısıtlandı

DESTEKLER 2 hafta önce

Bakan Yumaklı konuştu: Güçlü Türkiye’nin yolu, güçlü tarımdan geçiyor

DESTEKLER 2 hafta önce

Mars’a dikilecek ilk bitki Tuz Gölü’nden gidebilir

HABER 2 hafta önce

Avrupa’daki çiftçi eylemleri Türkiye’ye sıçradı

HABER 2 hafta önce

İtalyan çiftçiler traktörleriyle Roma çevre yolunda konvoy yaptı