Bize ile Bağlan

GIDA

Barbunya mı? Okuduklarınıza inanamayacaksınız!

Besleyici ve dengeli bir beslenme için soframızdan eksik etmememiz gereken barbunya fasulyesinin faydaları saymakla bitmiyor. Barbunyanın kan şekeri seviyesini kontrol etme ve kanseri önleme gibi faydaları da var.

Yayınlanan

üzerinde

İnsan böbreğine olağanüstü benzerliği nedeniyle, ‘kidney beans’ ( böbrek fasulyesi) olarak anılan barbunya fasulyesi, bir kuru baklagil türüdür. Etkili bir lif kaynağı olan barbunya, et ürünlerine iyi bir alternatiflerdir ve içeriğinde birçok biyoaktif madde, mineral, besin ve hayati amino asit bulur.

Barbunyanın Sağlığa Faydaları:

Glisemik indeksini kontrol altında tutar

Barbunya fasulyesinde düşük bir glisemik indeks bulunur. Bu, onları tüketmenin kısa sürede kan şekeri düzeylerini önemli ölçüde yükseltmediği anlamına gelir. Fenolikler, antosiyanin, dirençli nişasta ve antioksidan olarak çalışan ve diyabetin başlamasını önlemeye yardımcı olan diğer elementler gibi biyoaktif maddeleri içerir.

Kanseri önler

Barbunya fasulyesi, kolon ve pankreas kanseri de dahil olmak üzere belirli kanserlerin gelişme riskini azaltmaya yardımcı olur. Bunun nedeni, barbunyanın lifli olması ve bağırsak kanserini önlemeye yardımcı olmasıdır. Bu lifler kolonumuza ulaştığında bakteriler tarafından fermente edilir. Sonuç olarak, kolon kanseri geliştirme şansını azaltan bileşikler oluşturulur.

Metopolizmayı dengeler

Metabolizmayı dengeleyerek tükettiğiniz besinleri enerjiye dönüştürür. Böylelikle hareket etmemize, düşünmemize ve büyümemize yardımcı olur.

Kalbe iyi gelir

Araştırmaya göre, sık sık barbunya yemek, kardiyovasküler hastalık riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Barbunya fasulyesinin hipokolesterolemi özelliklerinin bir sonucudur. Barbunya, et alternatifi olarak şaşırtıcı derecede faydalıdır.

Yapılan araştırmalara göre, barbunya tüketmek sıklıkla LDL kolesterolü düşürerek genel kalp sağlığını etkili bir şekilde iyileştirir ve bol miktarda protein ve kalp sağlığını destekleyen düşük seviyelerde doymuş yağ içerir. Ayrıca barbunyadaki potasyum, kalp kaslarının daha iyi çalışmasına yardımcı olur ve bu da kalp sağlığını iyileştirir.

Belleği iyileştirir

Barbunya fasulyesi, optimal bilişsel işlev için gerekli olan B1 vitamini içerir. Önemli bir nörotransmitter olan asetilkolin, B1 vitamini tarafından üretili ve  konsantrasyonu ve hafızayı destekler ve optimal beyin fonksiyonunu sağlar.

Faydalarını saymakla bitiremediğimiz barbunyanın, demans ve alzheimer gibi hastalıkların neden olduğu olumsuz etkileri azalttığını gösteren araştırmalar da mevcut.

Okumaya Devam
Yorum İçin Tıklayın

Bir Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GIDA 1 gün önce

Demirci kirazı coğrafi işaret olarak tescillendi

DESTEKLER 2 gün önce

Türk Gıda Kodeksi’nde arı ürünlerine ilişkin önemli düzenleme

GIDA 3 gün önce

Sütün maliyeti ve fiyatında kararsızlık

HABER 4 gün önce

TZOB Genel Başkanı Bayraktar: Ayçiçeğine yönelik destekler yükseltilmeli

HABER 5 gün önce

Kurbanlık fiyatları geçtiğimiz yıla göre yüzde 100 arttı

GIDA 6 gün önce

Sezonun ilk taze soğanının kilosu 14 liradan satılıyor

GIDA 1 hafta önce

Yüksek sıcaklar ekinlerde rekolte kaybı riskini getirdi

GIDA 1 hafta önce

CHP Bursa Milletvekili Sarıbal: Et ürünlerinde KDV kaldırılsın

GIDA 1 hafta önce

Et ve Süt Kurumu’ndan et fiyatlarına yüzde 25 zam

DÜNYA 1 hafta önce

USK, çiğ süt referans fiyatını yüzde 8,5 artırdı

HABER 1 hafta önce

TMO’dan fındık açıklaması

HABER 2 hafta önce

Tarımda üretici enflasyonu Mart’ta yükselmeye devam etti

FİRMALARDAN 2 hafta önce

Yediyol Holding’in dev projesi Agro Termal’de ilk hasat toplandı

HABER 3 hafta önce

Narenciye sektöründen yeşillenme hastalığı için topyekûn ‘mücadele’ çağrısı

DÜNYA 3 hafta önce

Türkiye’de gıda enflasyonu, Dünya’ya ters işliyor

DESTEKLER 3 hafta önce

66 MİLYON AVRO HİBEYE PROJE BAŞVURULARI BAŞLADI

DESTEKLER 3 hafta önce

TKDK MART’TA 170,3 MİLYON TL HİBE ÖDEDİ

FİRMALARDAN 3 hafta önce

DEPART, DOLZAN PACKAGING TEMSİLCİLİĞİNİ ALDIĞINI DUYURDU!

FİRMALARDAN 3 hafta önce

KONYA ŞEKER YEM’DEN BİR İLK: ENERJİM +

DESTEKLER 4 hafta önce

45 PROJE BAŞVURUSU 210,6 MİLYON TL HİBEYE HAK KAZANDI

GIDA 1 gün önce

Demirci kirazı coğrafi işaret olarak tescillendi

DESTEKLER 2 gün önce

Türk Gıda Kodeksi’nde arı ürünlerine ilişkin önemli düzenleme

GIDA 3 gün önce

Sütün maliyeti ve fiyatında kararsızlık

HABER 4 gün önce

TZOB Genel Başkanı Bayraktar: Ayçiçeğine yönelik destekler yükseltilmeli

HABER 5 gün önce

Kurbanlık fiyatları geçtiğimiz yıla göre yüzde 100 arttı

GIDA 6 gün önce

Sezonun ilk taze soğanının kilosu 14 liradan satılıyor

GIDA 1 hafta önce

Yüksek sıcaklar ekinlerde rekolte kaybı riskini getirdi

GIDA 1 hafta önce

CHP Bursa Milletvekili Sarıbal: Et ürünlerinde KDV kaldırılsın

GIDA 1 hafta önce

Et ve Süt Kurumu’ndan et fiyatlarına yüzde 25 zam

DÜNYA 1 hafta önce

USK, çiğ süt referans fiyatını yüzde 8,5 artırdı

HABER 1 hafta önce

TMO’dan fındık açıklaması

HABER 2 hafta önce

Tarımda üretici enflasyonu Mart’ta yükselmeye devam etti

FİRMALARDAN 2 hafta önce

Yediyol Holding’in dev projesi Agro Termal’de ilk hasat toplandı

HABER 3 hafta önce

Narenciye sektöründen yeşillenme hastalığı için topyekûn ‘mücadele’ çağrısı

DÜNYA 3 hafta önce

Türkiye’de gıda enflasyonu, Dünya’ya ters işliyor

DESTEKLER 3 hafta önce

66 MİLYON AVRO HİBEYE PROJE BAŞVURULARI BAŞLADI

DESTEKLER 3 hafta önce

TKDK MART’TA 170,3 MİLYON TL HİBE ÖDEDİ

FİRMALARDAN 3 hafta önce

DEPART, DOLZAN PACKAGING TEMSİLCİLİĞİNİ ALDIĞINI DUYURDU!

FİRMALARDAN 3 hafta önce

KONYA ŞEKER YEM’DEN BİR İLK: ENERJİM +

DESTEKLER 4 hafta önce

45 PROJE BAŞVURUSU 210,6 MİLYON TL HİBEYE HAK KAZANDI