GIDA
Barbunya mı? Okuduklarınıza inanamayacaksınız!
Besleyici ve dengeli bir beslenme için soframızdan eksik etmememiz gereken barbunya fasulyesinin faydaları saymakla bitmiyor. Barbunyanın kan şekeri seviyesini kontrol etme ve kanseri önleme gibi faydaları da var.
İnsan böbreğine olağanüstü benzerliği nedeniyle, ‘kidney beans’ ( böbrek fasulyesi) olarak anılan barbunya fasulyesi, bir kuru baklagil türüdür. Etkili bir lif kaynağı olan barbunya, et ürünlerine iyi bir alternatiflerdir ve içeriğinde birçok biyoaktif madde, mineral, besin ve hayati amino asit bulur.
Barbunyanın Sağlığa Faydaları:
Glisemik indeksini kontrol altında tutar
Barbunya fasulyesinde düşük bir glisemik indeks bulunur. Bu, onları tüketmenin kısa sürede kan şekeri düzeylerini önemli ölçüde yükseltmediği anlamına gelir. Fenolikler, antosiyanin, dirençli nişasta ve antioksidan olarak çalışan ve diyabetin başlamasını önlemeye yardımcı olan diğer elementler gibi biyoaktif maddeleri içerir.
Kanseri önler
Barbunya fasulyesi, kolon ve pankreas kanseri de dahil olmak üzere belirli kanserlerin gelişme riskini azaltmaya yardımcı olur. Bunun nedeni, barbunyanın lifli olması ve bağırsak kanserini önlemeye yardımcı olmasıdır. Bu lifler kolonumuza ulaştığında bakteriler tarafından fermente edilir. Sonuç olarak, kolon kanseri geliştirme şansını azaltan bileşikler oluşturulur.
Metopolizmayı dengeler
Metabolizmayı dengeleyerek tükettiğiniz besinleri enerjiye dönüştürür. Böylelikle hareket etmemize, düşünmemize ve büyümemize yardımcı olur.
Kalbe iyi gelir
Araştırmaya göre, sık sık barbunya yemek, kardiyovasküler hastalık riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Barbunya fasulyesinin hipokolesterolemi özelliklerinin bir sonucudur. Barbunya, et alternatifi olarak şaşırtıcı derecede faydalıdır.
Yapılan araştırmalara göre, barbunya tüketmek sıklıkla LDL kolesterolü düşürerek genel kalp sağlığını etkili bir şekilde iyileştirir ve bol miktarda protein ve kalp sağlığını destekleyen düşük seviyelerde doymuş yağ içerir. Ayrıca barbunyadaki potasyum, kalp kaslarının daha iyi çalışmasına yardımcı olur ve bu da kalp sağlığını iyileştirir.
Belleği iyileştirir
Barbunya fasulyesi, optimal bilişsel işlev için gerekli olan B1 vitamini içerir. Önemli bir nörotransmitter olan asetilkolin, B1 vitamini tarafından üretili ve konsantrasyonu ve hafızayı destekler ve optimal beyin fonksiyonunu sağlar.
Faydalarını saymakla bitiremediğimiz barbunyanın, demans ve alzheimer gibi hastalıkların neden olduğu olumsuz etkileri azalttığını gösteren araştırmalar da mevcut.