FİRMALARDAN
İki ortak “Freeze dry yöntemi” ile kuru meyve-sebze üretimi yapıyor
Balıkesir’de bir araya gelen iki yatırımcı, memleketine 3 milyon 579 bin TL’lik yatırımda bulunarak bölgenin ekonomisine katkı sağlıyor.
Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde yaşayan İsmail Çancı ve Temel Tezcan, endüstriyel olarak “freeze dry (dondurarak kurutma) yöntemi” ile kuru meyve-sebze üretimi yapacak tesis inşa etti.
Ortakların kurduğu tesiste günlük 300 kg. taze meyve sebze, freze dry yöntemi (liyofilizasyon işlemi) ile kurutulup hava geçirimsiz paketlere konarak piyasaya sürülüyor. İnşaatı tamamlanarak hizmete giren tesiste günde 300 kilogram taze meyve ve sebzeden 30 kilo kuru ürün elde edilebiliyor. Ürünler, 15 ila 20 gram ağırlığında hava geçirimsiz özel ambalajlarla paketleniyor. Yeni faaliyete geçen tesiste birçok yenilikçi ürünün de üretilmesi planlanıyor.
Tesis yöneticileri yeni ürünleri için patent çalışmalarına başladı ve tarımsal hasat takvimine bağlı olarak Kuzey Ege Bölgesi’nde belli dönemlere mahsus gurme ürünlerini yüksek teknoloji ile mevsim fark etmeksizin müşterilerine ulaştıracak.
İşletme yetkilileri, ihracat odaklı çalışmalarını sürdüren işletmenin üreteceği yeni ürünlerle alakalı olarak ihracat amaçlı yurt dışı alıcılarla görüşmelere başlamış olup sözleşme imzalama aşamasına doğru ilerliyor.