Bize ile Bağlan

HABER

BUĞDAY ÜRETİMİNDE PAS’landık!

Yayınlanan

üzerinde

İnsan besin kaynağı olarak üretim hayatımızın merkezinde bulanan buğday, dünyada en çok ekimi yapılan ve üretilen tahıldır.
Ülkemizde ise ne yazık ki birim alandan kaldırılan ürün miktarının düşüklüğü ve yoğun girdiler (artan mazot, gübre, herbisit, insektisit, fungisit artışları) kuraklık sonucu 12 milyon hektardan 6.5 milyon hektara kadar ekim alanlarında gerileme görülmüştür. Üretimi etkileyen en önemli faktörlerin başında ise fungal etmenler yani hastalıklar gelmektedir. Bu hastalıkların başında ise puccinia grubundan sarı, kahverengi ve kara pas gelmektedir. Bu hastalıklar yapraklarda oluşturdukları renklere göre isim almışlardır. Bu hastalıklar özellikle iklim istekleri bakımından farklılık göstermekle beraber, üretimde net %25-30lara kadar verim kaybına doğrudan etki etmektedir. Sarı pas özellikle buğday ekiminin kışlık ve erken ilkbaharda yapıldığı bölgelerde oldukça etkilidir. 23*C de hastalık maksimum seviyeye ulaşır.
Bahar dönemi veya yaza geçiş dönemi hastalığın en yoğun görüldüğü evredir. Bunun yanında yaptığımız en büyük hata pas hastalıkları en büyük zararı bayrak yaprakta bırakır. Bayrak yaprağın verime etkisi %43 tür. Çünkü bütün pas hastalıkları stoma yapısı ve sayısını bozar. Fotosentez olmazsa bitki besinini üretemez.


Hep verimi başakta aradığımız için bu hastalığı önemsemedik. Halbuki bu başağı yine bayrak yaprak oluşturduğu için bu hastalığının öneminin ciddiyetine varmalıyız, ve ona göre önlem almalıyız.
Bu önlemlerin başında sık ekimden kaçmalıyız, hastalıktan ari tohum kullanmalı, rotasyon yapmalı, tarla tesviyesini de dikkat etmeliyiz.


Hastalığı görüldüğü zaman uygulama yapmak net geç kalmaktan başka bir şey değildir. Ekim alanın başından girse bile pas , kısa sürede arazinin tamamını kaplamaktadır. Bu hastalıkla mücadelenin başında bize göre en önemli etken bitki bünyesini güçlü tutup, yaprak ayasını ve boyunu uzatarak, sağlıklı kök ve sap yapısıyla bu hastalığın süresinden gelebiliriz. Tarımda bilim ve teknoloji ışığında yürüyen AgroTroia ekibi olarak buğday kardeş dönemindeki uygulamalarımızla ve sapa kalkma dönemindeki erken ve hayati uygulamalarımızla bu hastalığa yakalanmadan bitkide fotosentezi arttırarak , bayrak yaprağı genişletip uzatarak bu hastalığı bitkiyi fizyolojik olarak güçlü tutarak bu hastalığın önüne geçebiliriz. Kullanılan fungisitler ne kadar hastalığı durdururken bitkiyi de durdururken, hormon etkisi yarattığı ve topraktaki mikroorganizma faaliyetini olumsuz yönde etkilediği kanıtlanmışken, AgroTroia uygulamalarıyla hem ithal fungistlerin maliyetinin onda biri oranında düşük, hem de bitkiye durdurucu etki yaratmaz.


Tarımda üretim anlamında zor zamanlardan geçerken maliyetleri düşürüp birim alandan kaldırılan ürünü arttırmak elimizde…
Bol bereketli, çiftçinin kazandığı, emeğin, alın terinin değer gördüğü sezonlar.
Beslerken koruyoruz

Nuh Karacaoğlu Ziraat Mühendisi Agrotroia Teknik Müdürü

Okumaya Devam
Yorum İçin Tıklayın

Bir Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GIDA 2 saat önce

Demirci kirazı coğrafi işaret olarak tescillendi

DESTEKLER 1 gün önce

Türk Gıda Kodeksi’nde arı ürünlerine ilişkin önemli düzenleme

GIDA 2 gün önce

Sütün maliyeti ve fiyatında kararsızlık

HABER 3 gün önce

TZOB Genel Başkanı Bayraktar: Ayçiçeğine yönelik destekler yükseltilmeli

HABER 4 gün önce

Kurbanlık fiyatları geçtiğimiz yıla göre yüzde 100 arttı

GIDA 5 gün önce

Sezonun ilk taze soğanının kilosu 14 liradan satılıyor

GIDA 6 gün önce

Yüksek sıcaklar ekinlerde rekolte kaybı riskini getirdi

GIDA 1 hafta önce

CHP Bursa Milletvekili Sarıbal: Et ürünlerinde KDV kaldırılsın

GIDA 1 hafta önce

Et ve Süt Kurumu’ndan et fiyatlarına yüzde 25 zam

DÜNYA 1 hafta önce

USK, çiğ süt referans fiyatını yüzde 8,5 artırdı

HABER 1 hafta önce

TMO’dan fındık açıklaması

HABER 1 hafta önce

Tarımda üretici enflasyonu Mart’ta yükselmeye devam etti

FİRMALARDAN 2 hafta önce

Yediyol Holding’in dev projesi Agro Termal’de ilk hasat toplandı

HABER 3 hafta önce

Narenciye sektöründen yeşillenme hastalığı için topyekûn ‘mücadele’ çağrısı

DÜNYA 3 hafta önce

Türkiye’de gıda enflasyonu, Dünya’ya ters işliyor

DESTEKLER 3 hafta önce

66 MİLYON AVRO HİBEYE PROJE BAŞVURULARI BAŞLADI

DESTEKLER 3 hafta önce

TKDK MART’TA 170,3 MİLYON TL HİBE ÖDEDİ

FİRMALARDAN 3 hafta önce

DEPART, DOLZAN PACKAGING TEMSİLCİLİĞİNİ ALDIĞINI DUYURDU!

FİRMALARDAN 3 hafta önce

KONYA ŞEKER YEM’DEN BİR İLK: ENERJİM +

DESTEKLER 3 hafta önce

45 PROJE BAŞVURUSU 210,6 MİLYON TL HİBEYE HAK KAZANDI

GIDA 2 saat önce

Demirci kirazı coğrafi işaret olarak tescillendi

DESTEKLER 1 gün önce

Türk Gıda Kodeksi’nde arı ürünlerine ilişkin önemli düzenleme

GIDA 2 gün önce

Sütün maliyeti ve fiyatında kararsızlık

HABER 3 gün önce

TZOB Genel Başkanı Bayraktar: Ayçiçeğine yönelik destekler yükseltilmeli

HABER 4 gün önce

Kurbanlık fiyatları geçtiğimiz yıla göre yüzde 100 arttı

GIDA 5 gün önce

Sezonun ilk taze soğanının kilosu 14 liradan satılıyor

GIDA 6 gün önce

Yüksek sıcaklar ekinlerde rekolte kaybı riskini getirdi

GIDA 1 hafta önce

CHP Bursa Milletvekili Sarıbal: Et ürünlerinde KDV kaldırılsın

GIDA 1 hafta önce

Et ve Süt Kurumu’ndan et fiyatlarına yüzde 25 zam

DÜNYA 1 hafta önce

USK, çiğ süt referans fiyatını yüzde 8,5 artırdı

HABER 1 hafta önce

TMO’dan fındık açıklaması

HABER 1 hafta önce

Tarımda üretici enflasyonu Mart’ta yükselmeye devam etti

FİRMALARDAN 2 hafta önce

Yediyol Holding’in dev projesi Agro Termal’de ilk hasat toplandı

HABER 3 hafta önce

Narenciye sektöründen yeşillenme hastalığı için topyekûn ‘mücadele’ çağrısı

DÜNYA 3 hafta önce

Türkiye’de gıda enflasyonu, Dünya’ya ters işliyor

DESTEKLER 3 hafta önce

66 MİLYON AVRO HİBEYE PROJE BAŞVURULARI BAŞLADI

DESTEKLER 3 hafta önce

TKDK MART’TA 170,3 MİLYON TL HİBE ÖDEDİ

FİRMALARDAN 3 hafta önce

DEPART, DOLZAN PACKAGING TEMSİLCİLİĞİNİ ALDIĞINI DUYURDU!

FİRMALARDAN 3 hafta önce

KONYA ŞEKER YEM’DEN BİR İLK: ENERJİM +

DESTEKLER 3 hafta önce

45 PROJE BAŞVURUSU 210,6 MİLYON TL HİBEYE HAK KAZANDI