Bize ile Bağlan

DESTEKLER

Seracılığa yeni düzenleme: Kayıt dışı sera kalmayacak

Yayınlanan

üzerinde

Tarım ve Orman Bakanlığı, hâlihazırda kayıt dışı üretim yapan ancak Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı olmayan seraları bu yıl bitimine kadar kayıt altına alacak.

Tarımda planı üretimle yeni bir döneme hazırlanan Tarım ve Orman Bakanlığı üretimin tamamını kayıt altına almayı hedefliyor. Bu kapsamda seracılıkta kayıtlılığı artırma amacıyla yasal bir düzenleme yapılacak.

Konuyla ilgili olarak Antalya’da düzenlenen seracılık çalıştayında konuşan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, toplamda 485 bin dekar alanda kayıtlı üretim yapıldığını bu alanın toplam seracılığın yüzde 60’ını oluşturduğunu ve kalan yüzde 40’lık alanın bu yıl yapılacak mevzuat düzenlemesiyle kayıt altına alınacağını söyledi.

Bakan Yumaklı, “Yapılacak düzenleme sayesinde örtü altı üretim yapan üreticilerin tamamı desteklerden yararlanabilecek” diye konuştu.

Yumaklı, şöyle devam etti: “811 bin dekar alanda örtü altı üretim yapılıyor. Ancak bunun yüzde 40’ı kayıt dışı olarak üretimini gerçekleştiriyor. Türkiye, örtü altı üretimde Avrupa’da 2’nci dünyada ise 4’üncü sırada. Yapılacak mevzuat düzenlemesi sayesinde sera üretimi yapan üreticilerin tamamı kayıt altına alınacak ve desteklerden yararlanabilecek”

Seralardan piyasaya 9,4 milyon ton sebze ve meyve

Seracılık sektörünün son 21 yılda yüzde 123 büyüyerek, piyasaya 9,4 milyon tonluk sebze ve meyve arz ettiğini söyleyen Bakan Yumaklı, Türkiye’nin tarımda 30 milyar dolarla net ihracatçı olduğunu söyledi.

Yumaklı, “Gıda arz güvenliğimiz açısından önemli bir alternatif sunan seracılık faaliyetlerinin gelişmesi için ülkemiz önemli bir zenginliğe sahip. O da jeotermal enerji kaynağı. İşte biz de bu potansiyelimizi en verimli şekilde kullanmak için Organize Tarım Bölgeleri’ne (OTB) yönelik çalışmalarımıza hız veriyoruz. Aydın ve Denizli’deki OTB’lerde üretime başladık. 12 Organize Tarım Bölgemiz yatırım aşamasında. Balıkesir Gönen’de bırakın Avrupa’yı, dünyanın en büyük Organize Tarım Bölgesini kuruyoruz” dedi.

Bugünü değil yarını da düşünmeliyiz

Antalya’nın 365 gün üretim yaptığının altını çizen Yumaklı, “ Burası hem Türkiye’yi hem de dünyayı besleyen bir şehir. Tamamlayıcı bir üretim dalı olan seracılık sektörümüzün; mevcut sorunlarını ve geleceğini, sektörümüzün rekabet gücünün artırılmasında ve gıda arz güvenliğimizi sağlayacak yöntemlerin geliştirilmesinde bu çalıştay önemli bir veri kaynağı olacak. Planlı üretim seracılıkta da çok önemli. Her yıl farklı bir ürün üretimi ile bu iş olmaz. Bugünü değil yarını da düşünmeliyiz” dedi.

Seracılığa optimizasyon yapılacak

Dünya nüfusunun son 25 yılda üçte bir artarak 8 milyara yükseldiğinin altını çizen Bakan Yumaklı, “Artan nüfus; daha fazla gıdaya ve suya ihtiyacı beraberinde getiriyor. Üretimi arttırmamız lazım. Girdi maliyetlerinden, lojistik sorunlara, işçi temininden pazarlamaya kadar her alanda sorunları aşmalıyız. Üretim alanlarımızı verimli kullanıp teknolojiyi entegre etmeliyiz. Örtüaltı üretiminde de planlama yapmamız gerekiyor. Bu nedenle çalıştayımızın ana gündemi seracılık yapılacak alanların arazi uygunluk koşullarının belirlenmesi. Bu sayede her şart ve koşulda üretim yapma imkânı sağlayan örtüaltı üretimi için ülkemizin üretim alt yapısını optimum şekilde kullanmış olacağız” diye konuştu.

Topraksız serada büyümemiz lazım

SERA-BİR Sera Yatırımcıları ve Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Halil Pekdemir de çalıştayda, “Avrupa ile rekabet gücümüze baktığımızda jeotermal elimizdeki önemli bir güç. Bizim bu alanda güçlenmemiz gerekiyor. Ülke olarak sera OSB’lerimizi arttırırsak üretimde güçlü oluruz. Domates ihracatımız giderek artıyor. Seralarımızın istihdama katkısı büyüyor. 811 bin dekar topraklı sera var. Ama bizim topraksız seralarda da adım atmamız lazım. Henüz topraksız sera oranımız yüzde 2 seviyesinde gidecek çok yolumuz var” dedi.

Okumaya Devam
Yorum İçin Tıklayın

Bir Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GIDA 2 gün önce

Demirci kirazı coğrafi işaret olarak tescillendi

DESTEKLER 3 gün önce

Türk Gıda Kodeksi’nde arı ürünlerine ilişkin önemli düzenleme

GIDA 4 gün önce

Sütün maliyeti ve fiyatında kararsızlık

HABER 5 gün önce

TZOB Genel Başkanı Bayraktar: Ayçiçeğine yönelik destekler yükseltilmeli

HABER 6 gün önce

Kurbanlık fiyatları geçtiğimiz yıla göre yüzde 100 arttı

GIDA 1 hafta önce

Sezonun ilk taze soğanının kilosu 14 liradan satılıyor

GIDA 1 hafta önce

Yüksek sıcaklar ekinlerde rekolte kaybı riskini getirdi

GIDA 1 hafta önce

CHP Bursa Milletvekili Sarıbal: Et ürünlerinde KDV kaldırılsın

GIDA 1 hafta önce

Et ve Süt Kurumu’ndan et fiyatlarına yüzde 25 zam

DÜNYA 1 hafta önce

USK, çiğ süt referans fiyatını yüzde 8,5 artırdı

HABER 2 hafta önce

TMO’dan fındık açıklaması

HABER 2 hafta önce

Tarımda üretici enflasyonu Mart’ta yükselmeye devam etti

FİRMALARDAN 2 hafta önce

Yediyol Holding’in dev projesi Agro Termal’de ilk hasat toplandı

HABER 3 hafta önce

Narenciye sektöründen yeşillenme hastalığı için topyekûn ‘mücadele’ çağrısı

DÜNYA 3 hafta önce

Türkiye’de gıda enflasyonu, Dünya’ya ters işliyor

DESTEKLER 3 hafta önce

66 MİLYON AVRO HİBEYE PROJE BAŞVURULARI BAŞLADI

DESTEKLER 3 hafta önce

TKDK MART’TA 170,3 MİLYON TL HİBE ÖDEDİ

FİRMALARDAN 3 hafta önce

DEPART, DOLZAN PACKAGING TEMSİLCİLİĞİNİ ALDIĞINI DUYURDU!

FİRMALARDAN 4 hafta önce

KONYA ŞEKER YEM’DEN BİR İLK: ENERJİM +

DESTEKLER 4 hafta önce

45 PROJE BAŞVURUSU 210,6 MİLYON TL HİBEYE HAK KAZANDI

GIDA 2 gün önce

Demirci kirazı coğrafi işaret olarak tescillendi

DESTEKLER 3 gün önce

Türk Gıda Kodeksi’nde arı ürünlerine ilişkin önemli düzenleme

GIDA 4 gün önce

Sütün maliyeti ve fiyatında kararsızlık

HABER 5 gün önce

TZOB Genel Başkanı Bayraktar: Ayçiçeğine yönelik destekler yükseltilmeli

HABER 6 gün önce

Kurbanlık fiyatları geçtiğimiz yıla göre yüzde 100 arttı

GIDA 1 hafta önce

Sezonun ilk taze soğanının kilosu 14 liradan satılıyor

GIDA 1 hafta önce

Yüksek sıcaklar ekinlerde rekolte kaybı riskini getirdi

GIDA 1 hafta önce

CHP Bursa Milletvekili Sarıbal: Et ürünlerinde KDV kaldırılsın

GIDA 1 hafta önce

Et ve Süt Kurumu’ndan et fiyatlarına yüzde 25 zam

DÜNYA 1 hafta önce

USK, çiğ süt referans fiyatını yüzde 8,5 artırdı

HABER 2 hafta önce

TMO’dan fındık açıklaması

HABER 2 hafta önce

Tarımda üretici enflasyonu Mart’ta yükselmeye devam etti

FİRMALARDAN 2 hafta önce

Yediyol Holding’in dev projesi Agro Termal’de ilk hasat toplandı

HABER 3 hafta önce

Narenciye sektöründen yeşillenme hastalığı için topyekûn ‘mücadele’ çağrısı

DÜNYA 3 hafta önce

Türkiye’de gıda enflasyonu, Dünya’ya ters işliyor

DESTEKLER 3 hafta önce

66 MİLYON AVRO HİBEYE PROJE BAŞVURULARI BAŞLADI

DESTEKLER 3 hafta önce

TKDK MART’TA 170,3 MİLYON TL HİBE ÖDEDİ

FİRMALARDAN 3 hafta önce

DEPART, DOLZAN PACKAGING TEMSİLCİLİĞİNİ ALDIĞINI DUYURDU!

FİRMALARDAN 4 hafta önce

KONYA ŞEKER YEM’DEN BİR İLK: ENERJİM +

DESTEKLER 4 hafta önce

45 PROJE BAŞVURUSU 210,6 MİLYON TL HİBEYE HAK KAZANDI