HABER
Türkiye’nin geleneksel peynirleri kayda alınacak
Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye’nin geleneksel peynirlerini kayıt altına almak ve korumak amacıyla “Türkiye Geleneksel Peynir Envanterinin Oluşturulması Projesi” başlattı.
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Tarım ve Orman Bakanlığının Türkiye’nin geleneksel peynirlerini kayıt altına almak ve korumak amacıyla “Türkiye Geleneksel Peynir Envanterinin Oluşturulması Projesi” başlattığını duyurdu.
Kirişci, yaptığı yazılı açıklamada, peynirin ticari değerini artırmak ve bu ürünlerin markalaşma süreçlerine katkı sağlamayı amaçladıklarını belirtti.
Türkiye’nin dünyanın en kaliteli peynirlerini ürettiğini ifade eden Kirişci, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Oldukça çeşitli yöresel peynirlerimiz var. Yaptığımız çalışmalarla bunları kayıt altına alıyoruz ve gelecek nesillere aktarılmasını sağlıyoruz. Türkiye’nin kendine özgü peynirlerinin hem özellikleri hem de yapılışı bakımından kayıt altına alınması, tanıtılması ve uluslararası ticarette benzer şekilde kendi kimliğiyle yüksek değer bulması yönünde tartışmalar yürütülüyordu. Tarım ve Orman Bakanlığı bu yönde bir projeyi başlattı. İlk etapta 200-300 dolayında peynir çeşidine ulaşılacağı tahmin ediliyor. 2023’te tamamlanacak projeyle geleneksel peynirler bilimsel bir yöntemle belirlenmiş olacak. Yapılışları, özellikleri kayıt altına alınacak. Proje sonucunda elde edilen verilerle ‘Türkiye Geleneksel Peynirleri Portalı’ oluşturulacak. Proje, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) bünyesindeki Gıda ve Yem Kontrol Merkezi Araştırma Enstitüsü tarafından yürütülecek. ‘Türkiye Geleneksel Peynir Envanterinin Oluşturulması Projesi’ adı verilen projeye, 13 Enstitü ve araştırma yetkili laboratuvarı, 8 ayrı üniversiteden peynir konusunda yetkin akademisyenin katılımıyla gerçekleştirilecek.”
“Türkiye Geleneksel Peynirleri Portalı” oluşturulacak
Kirişci, proje sonucunda peynirlerin beslenme değerlerine ait literatürün de derleneceğini işaret etti.
İllere göre, yapım teknikleri ve renk, olgunluk durumu gibi son ürün özelliklerinin de kayıt altına alınacağını vurgulayan Kirişci, proje sonucunda çevrim içi ulaşılabilecek şekilde peynirlerin oluşturulacak “Türkiye Geleneksel Peynirleri Portalı”ndan tanıtılacağını ve kitap olarak yayımlanacağını kaydetti.
Türkiye, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre dünyada dokuzuncu, Avrupa’da ise üçüncü büyük süt üreticisi ülke durumunda bulunuyor.
Türkiye’de peynir üretimi ise 2020’de 767 bin ton, 2021’de 763 bin ton olarak gerçekleşmişti. Türkiye, peynir üretiminde dünyada 4. sırada yer alıyor.