Bize ile Bağlan

HABER

2021-2022 sezonu Bitkisel Ürün Denge Tablolarını yayınladı.

Yayınlanan

üzerinde

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2021-2022 sezonu Bitkisel Ürün Denge Tablolarını yayınladı. Türkiye’nin ekmeklik buğdayda yeterlilik derecesi yüzde 79.9’a geriledi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2021-2022 sezonuna ilişkin Bitkisel Ürün Denge Tablolarını yayınladı.

TÜİK verilerine göre, tahıl ürünleri toplamı için 2021-2022 piyasa döneminde yurt içi üretimin yurt içi talebi karşılama derecesi (yeterlilik derecesi) yüzde 80,3 olarak gerçekleşti.

Toplam tahıl üretiminde en büyük paya sahip olan buğdayın yeterlilik derecesi yüzde 87,3 (durum buğdayında yüzde 151,8, diğer buğdayda yüzde 79,9), yem sanayinin en önemli girdilerini oluşturan arpanın yeterlilik derecesi yüzde 66,8, mısırın yeterlilik derecesi yüzde 76,6, soyanın yeterlilik derecesi ise yüzde 6 olarak gerçekleşti.

2021-2022 sezonunda yüzde 79.9’a gerileyen ekmeklik buğdaydaki yeterlilik derecesi, 2020-2021 sezonunda yüzde 89,2 seviyesindeydi

Pirinçte yeterlilik derecesi yüzde 75,4 olurken, kuru baklagilde yüzde 83,4 olarak gerçekleşti. Yeterlilik dereceleri kuru fasulyede yüzde 106,7 iken kırmızı mercimekte yüzde 57 ve yeşil mercimekte yüzde 50,9 oldu. Nohutta ise söz konusu oran yüzde 96 seviyesinde gerçekleşti.

Ayçiçeğinde yeterlilik derecesi yüzde 59,6 ile sınırlı kalırken, şekerde yüzde 95,4 oldu.

Meyveler ve içecek bitkilerinde 2021-2022 piyasa döneminde en yüksek yeterlilik derecesi yüzde 560,9 ile fındıkta gerçekleşti. Turunçgiller grubunda yer alan meyvelerin tamamının kendine yeterli olduğu görüldü. Toplam çay arzının büyük bir kısmı kendi üretimimizden karşılanmakta olup, çayın yeterlilik derecesi yüzde 97,9 oldu. Bademde yeterlilik derecesi yüzde 82.2 olurken, cevizde yüzde 84.6 olarak gerçekleşti.

Sebze ürünleri toplamı için 2021-2022 piyasa döneminde yurt içi üretimin, yurt içi talebi karşılama derecesi yüzde 113,5 oldu. Sebzelerde en yüksek yeterlilik derecesi havuçta yüzde 124,2 olurken, domateste yüzde 123,7, taze bezelyede ise yüzde 121,5 olarak gerçekleşti.

Ürün denge tabloları, tarımsal ürünlerin arz kaynaklarını ve kullanım şekillerini belirli bir referans dönemi boyunca karşılaştırarak ayrıntılarıyla ortaya koyan tablolar olarak biliniyor.

TÜİK tarafından yayınlanan yeterlilik derecesi, bir bölgenin kullanılabilir üretiminin (iç üretim) o bölgenin talebini ya da yurt içi kullanımını (insan, hayvan ve endüstrinin bütün ihtiyaçlarını) ne ölçüde karşılayacak durumda olduğunu gösteriyor.

Buna da kısaca “yeterlilik derecesi” deniliyor.

Değerin, 100’den küçük olması, üretimin yurt içi talebi tam olarak karşılayamadığı durumu temsil ediyor. 100’den büyük olan bir değer ise normal iç ihtiyaçları geçen, ihraç edilebilir ve/veya stoklanabilir miktarların varlığına işaret ediyor.

Okumaya Devam
Yorum İçin Tıklayın

Bir Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

FİRMALARDAN 21 saat önce

Orbiba Robotics, Danışma Kurulu’na Yeni Üyeler Katıldı!

HABER 2 gün önce

Sinop’ta ormanlardan atık malzemeler toplandı

HABER 3 gün önce

Diyarbakır nesli tükenmekte olan Türk semenderine yuva oldu

DESTEKLER 3 gün önce

Tarımsal üretimde kullandırılacak kredilere ilişkin esaslar belirlendi

DESTEKLER 4 gün önce

KONYA PANCAR EKİCİLERİ KOOPERATİFİ VE PANKOBİRLİK KURULUŞU OLAN PANPLAST SULAMA BORULARI, PAZARIN PARLAYAN YILDIZI

DESTEKLER 5 gün önce

Türkiye Arıcılık Haritası güncellendi

DESTEKLER 7 gün önce

NİSAN AYINDA 96,9 MİLYON TL IPARD II HİBE ÖDEMESİ YAPILDI

DESTEKLER 1 hafta önce

Kanatlı eti ihracatına kısıtlama getirildi

DESTEKLER 1 hafta önce

Süt fiyatlarında ‘kartel’ uyarısı, USK’ye sert tepki: Bu bir darbedir

GIDA 1 hafta önce

Çiftçi buğdayda 15 TL taban fiyat bekliyor

FİRMALARDAN 2 hafta önce

Getir ABD, Avrupa ve İngiltere pazarından çekiliyor

HABER 2 hafta önce

Mert Altın ile Röportaj

GIDA 2 hafta önce

Buğdayda hasada sayılı günler kaldı

GIDA 2 hafta önce

Demirci kirazı coğrafi işaret olarak tescillendi

DESTEKLER 2 hafta önce

Türk Gıda Kodeksi’nde arı ürünlerine ilişkin önemli düzenleme

GIDA 2 hafta önce

Sütün maliyeti ve fiyatında kararsızlık

HABER 2 hafta önce

TZOB Genel Başkanı Bayraktar: Ayçiçeğine yönelik destekler yükseltilmeli

HABER 3 hafta önce

Kurbanlık fiyatları geçtiğimiz yıla göre yüzde 100 arttı

GIDA 3 hafta önce

Sezonun ilk taze soğanının kilosu 14 liradan satılıyor

GIDA 3 hafta önce

Yüksek sıcaklar ekinlerde rekolte kaybı riskini getirdi

FİRMALARDAN 21 saat önce

Orbiba Robotics, Danışma Kurulu’na Yeni Üyeler Katıldı!

HABER 2 gün önce

Sinop’ta ormanlardan atık malzemeler toplandı

HABER 3 gün önce

Diyarbakır nesli tükenmekte olan Türk semenderine yuva oldu

DESTEKLER 3 gün önce

Tarımsal üretimde kullandırılacak kredilere ilişkin esaslar belirlendi

DESTEKLER 4 gün önce

KONYA PANCAR EKİCİLERİ KOOPERATİFİ VE PANKOBİRLİK KURULUŞU OLAN PANPLAST SULAMA BORULARI, PAZARIN PARLAYAN YILDIZI

DESTEKLER 5 gün önce

Türkiye Arıcılık Haritası güncellendi

DESTEKLER 7 gün önce

NİSAN AYINDA 96,9 MİLYON TL IPARD II HİBE ÖDEMESİ YAPILDI

DESTEKLER 1 hafta önce

Kanatlı eti ihracatına kısıtlama getirildi

DESTEKLER 1 hafta önce

Süt fiyatlarında ‘kartel’ uyarısı, USK’ye sert tepki: Bu bir darbedir

GIDA 1 hafta önce

Çiftçi buğdayda 15 TL taban fiyat bekliyor

FİRMALARDAN 2 hafta önce

Getir ABD, Avrupa ve İngiltere pazarından çekiliyor

HABER 2 hafta önce

Mert Altın ile Röportaj

GIDA 2 hafta önce

Buğdayda hasada sayılı günler kaldı

GIDA 2 hafta önce

Demirci kirazı coğrafi işaret olarak tescillendi

DESTEKLER 2 hafta önce

Türk Gıda Kodeksi’nde arı ürünlerine ilişkin önemli düzenleme

GIDA 2 hafta önce

Sütün maliyeti ve fiyatında kararsızlık

HABER 2 hafta önce

TZOB Genel Başkanı Bayraktar: Ayçiçeğine yönelik destekler yükseltilmeli

HABER 3 hafta önce

Kurbanlık fiyatları geçtiğimiz yıla göre yüzde 100 arttı

GIDA 3 hafta önce

Sezonun ilk taze soğanının kilosu 14 liradan satılıyor

GIDA 3 hafta önce

Yüksek sıcaklar ekinlerde rekolte kaybı riskini getirdi