Bize ile Bağlan

DESTEKLER

TKDK 21 bin 525 projeye 8,7 milyar TL hibe ödedi

Yayınlanan

üzerinde

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), Avrupa Birliği’nin (AB) aday ve potansiyel aday ülkelere mali destek olmak amacıyla hazırladığı Katılım Öncesi Kırsal Kalkınma Aracı (IPARD) Program kapsamında 21 bin 525 projeye 8,7 milyar TL hibe ödendiğini ve bu hibeler sayesinde kırsalda 16,3 milyar TL yatırım yapılarak 87 bin yeni istihdam sağlandığını bildirdi.

TKDK’den yapılan yazılı açıklamada, IPARD Programı kapsamında Türkiye’ye tahsis edilen fonların 2011’den bu yana 42 ilde başarılı bir şekilde kullandırıldığı belirtildi.

IPARD Programı’nın kırsal alanlardaki insanların hayallerine ve hayatlarına dokunan bir kırsal kalkınma hamlesi ve marka haline geldiği ifade edilerek, şu değerlendirmelerde bulunuldu:

“Bu yönleriyle IPARD destekleri, girişimcilerimize yeni yatırım alanları ve vizyoner bir bakış açısı kazandırırken, aynı zamanda ülkemizdeki diğer destek programları için örnek teşkil ederek, bu programların da destek portföylerini çeşitlendirmelerine katkı sağlamıştır. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından hayvansal üretimin desteklenmesi amacıyla süt, et yumurta üreten işletmelerin modernizasyonu ve AB Standartlarına ulaştırılması için, 500 bin avroya kadar uygun harcama tutarı projelere, yüzde 60-70 oranında hibe desteği verilmektedir. Bu kapsamda yüzlerce büyükbaş, küçükbaş hayvancılık tesisi, kanatlı hayvan yetiştiriciliği tesisi yatırımları yapılarak ülke hayvancılığının hizmetine sunulmuştur. TKDK tarafından verilen destekler sadece parasal anlam ifade etmekle kalmamakta, kalite standartlarını da yükselten bir nitelik taşımaktadır. Örneğin, süt üreten işletmelerin kuruluşuna ve modernizasyonuna destek sağlanırken modern süt sağım sistemleri, süt soğutma ve depolama tankerlerinin yanı sıra süt toplama araçlarının alımına ve süt toplama merkezlerinin kuruluşuna da hibe destekleri verilmiştir. Bu sayede, süt zayiatını ortadan kaldırarak hijyenik koşullarda üretime ve dağıtıma imkan sağlanmış ve üreticilerimizin gelirlerinin artırılmasına katkı sağlanmıştır.”

“Ülkemizin gıda üretim arzına önemli katkılar sağlanmıştır”

Tarım ve gıda ürünlerinden et ve süt ürünleri, meyve ve sebze ile su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanmasına ilişkin işletmelerde, 3 milyon avroya kadar uygun harcaması olan projelere, yüzde 50-60 hibe desteği verildiğine işaret edildi.

Bu başlık altındaki desteklemelerle soğuk hava depolarının yapımı ve bu tesislere frigorifik araç alımları için hibe desteği sağlandığı aktarılarak, “Bu sayede, üreticilerimiz tarafından üretilen meyve ve sebzeler arz güvenliği içerisinde en az fire ve kayıp ile ekonomik değerini korur hale gelmiştir. Yine birçok süt ürünü (peynir, yoğurt, tereyağı vb.) tesisleri, et ürünü kesimhaneleri ve üretim tesisleri işletmeye alınarak, ülkemizin gıda üretim arzına önemli katkılar sağlanmıştır. Gıda ürünlerinin katma değerini artıran, üretim kayıplarını azaltan sistemler desteklenerek yatırımcıların son teknolojiye erişimlerine imkan sağlanmıştır.” bilgisi verildi.

Kadın ve 18-40 yaş arası girişimcilere pozitif ayrımcılık

IPARD Programı kapsamında destek verilen bir diğer alanın, kırsal alanlarda çiftlik faaliyetlerinin geliştirilmesine yönelik yatırımlar olduğu anımsatıldı. Bu kapsamda sunulan projelere ise 500 bin avroya kadar  yüzde 55-65 oranlarında hibe desteği verildiği belirtilerek, şunlara yer verildi:

“Dokumacılık alanından çini işlemeciliğine, cam ve ahşap işlemeciliğinden geleneksel el sanatlarına kadar birçok mesleğin yaşatılmasına katkı sağladığı, ayrıca bu sektörlerin nesiller boyunca yaşatılmasına vesile olduğu yadsınamaz bir gerçektir. Ayrıca IPARD Programı’nın bu alanlardaki destekleri ile kırsal alanlarımıza yeni istihdam alanları oluşturulmakta, kadın ve genç girişimcilerimiz için yeni iş fırsatları sağlanmaktadır. Öte yandan kadın iş gücünün ülke ekonomisine daha fazla katılımı için TKDK`nin çeşitli uygulamaları bulunmaktadır. IPARD desteklerinde proje seçimindeki puanlama aşamasında işleme ve pazarlama yatırımları için ek 5 puan, hayvancılık yatırımları için ek 10 puan, çiftlik faaliyetleri yatırımları için ek 15 puan vermek suretiyle kadın yatırımcılarımızın projelerinin ön sıralara çıkması sağlanmaktadır. Tarımsal üretimin ve kırsal hayatın sürekliliğinin sağlanması için, kadın yatırımcılarımıza IPARD Programı kapsamında hayata geçirdikleri 5.1 milyar TL toplam yatırım tutarı olan 4 bin 910 proje için, 3 milyar TL hibe desteği sağlanmıştır. Genç çiftçiler için 40 yaşın altında olması durumunda ‘Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar’ tedbirinde destek oranı yüzde 5 artırılmaktadır. Ayrıca ‘Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme’ tedbiri kapsamında proje sahibi 40 yaşının altındaysa IPARD sıralama kriterlerinden 15 puan verilmektedir.”

2020-2022’de fiyat farkı ve avans ödemesi başlatıldı

TKDK’nin, küresel çapta yaşanan tüm olumsuz koşullara rağmen son 3 yılda hızını arttırarak, birçok yatırım sayesinde üretim ve istihdama ciddi katkı sağladığı vurgulandı.

Son 3 yılda toplam yatırım tutarı 7,9 milyar TL, toplam hibe tutarı 4,8 milyar TL olan 7 bin 506 adet proje başvuru sahibiyle sözleşme imzalandığı belirtildi.

Avrupa Komisyonu ile yapılan müzakereler sonucunda yatırımcıların önünü açacak yeni önlemlerin 2020-2022 yılları arasında uygulamaya konulduğu hatırlatılarak, “Program modifikasyonları ile hayvansal ürünlerin üretimi ve tarım ve balıkçılık ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması sektörlerinde hibe oranı artışları yapılmıştır. Başvuru çağrısı son kapanış tarihi ile hibe desteği kararının alındığı tarihler arasındaki enflasyon ve kur artışlarına bağlı fiyat dalgalanmalarına karşı, tedbirin üst sınırını geçmeyecek şekilde fiyat farkı ödemesi uygulamasına başlanmıştır. TKDK`ye projesini sunan yatırımcılara, finansman ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla hibeye esas tutarın yüzde 50’sine kadar avans ödemesi uygulaması başlatılmıştır. Diğer yandan TKDK tarafından uygulanan prosedürler ve hayata geçirilen projeler Avrupa Komisyonu tarafından yakından takip edilmekte olup, her yıl yayımlanan ve ülkemizin adaylık sürecindeki tüm faaliyetlerinin değerlendirildiği ilerleme raporlarında da  IPARD yapısından ve TKDK`dan övgüyle bahsedilmektedir.” ifadeleri kullanıldı.

Kırsalda 21 bin 525 projeye 8,7 milyar TL hibe

TKDK’nin verdiği hibeler sayesinde ülkenin her yöresinde AB standartlarında hijyen kurallarına uygun üretim yapan yüzlerce işletme kurulduğuna işaret edilerek, şunlar kaydedildi:

“Bugüne kadar IPARD Programı destekleri ile toplam yatırım tutarı 25 milyar TL, toplam hibe tutarı 12,5 milyar TL olan 23 bin 233 adet proje başvuru sahibi ile sözleşme imzalanmıştır. İşlemleri tamamlanan 21 bin 525 projeye 8,7 milyar TL hibe desteği ödemesi yapılmış, bu hibeler sayesinde 16,3 milyar TL yatırım yapılmış ve toplamda 87 bin yeni istihdam sağlanmıştır. IPARD destekleri ile sürdürülebilir, rekabet gücü yüksek, en yeni teknolojileri kullanan ve projeksiyonu olan işletmelerin sayısı her geçen gün artmaktadır. Bu işletmeler, sadece yurt içi tüketime yönelik olarak değil, aynı zamanda ihracat için de üretim yapan, uluslararası düzeyde rekabet gücü olan işletmelerdir. IPARD destekleri ile bir yandan yerel ekonomiler için önemli katkılar sağlanırken diğer yandan da üretimin kayıt altına alınması,  kalite standartlarının yükseltilmesi, girişimciliğin geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca sosyokültürel açıdan göçün önlenmesi ve yerel kalkınma dinamiklerinin harekete geçirilmesi, IPARD desteklerinin ülkemize sağladığı önemli katkılardandır. Ülkemizin IPARD I ve IPARD II Programları’nın uygulanmasında gösterdiği başarı ve kazandığı tecrübelerin ışığı altında sektör paydaşlarının katılımlarıyla hazırlanacak IPARD III Programı, ülkemizin kırsal alanlarının geleceğe hazırlanmasına daha çok katkı sağlayacak ve üreten insanlarımızın yanında olmaya devam edecektir.”

Okumaya Devam
Yorum İçin Tıklayın

Bir Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

DÜNYA 2 saat önce

Göçmen kuş popülasyonu her geçen gün düşüyor

DÜNYA 6 saat önce

Rusya şeker ihracatını yasakladı

FİRMALARDAN 23 saat önce

TürkTraktör Dünya Çiftçiler Gününü Türkiye’nin Dört Bir Yanından Gelen Çiftçilerle Kutladı

DESTEKLER 1 gün önce

BAŞKAN ERKOYUNCU, 14 MAYIS ÇİFTÇİLER GÜNÜ’NÜ KUTLADI

GIDA 2 gün önce

CHP Niğde Milletvekili Gürer: Tarlada para etmeyen markette 20 lira

GIDA 2 gün önce

Doğu Karadeniz’in 4 aylık Türk somonu ihracatı yüzde 56 arttı

HABER 4 gün önce

Ordu’da kahverengi kokarca ile mücadele için doğaya 150 bin samuray arı salınacak

DESTEKLER 4 gün önce

TÜBİTAK, hayvan sağlığı ve refahı konularındaki projeleri destekleyecek

FİRMALARDAN 5 gün önce

Orbiba Robotics, Danışma Kurulu’na Yeni Üyeler Katıldı!

HABER 6 gün önce

Sinop’ta ormanlardan atık malzemeler toplandı

HABER 7 gün önce

Diyarbakır nesli tükenmekte olan Türk semenderine yuva oldu

DESTEKLER 1 hafta önce

Tarımsal üretimde kullandırılacak kredilere ilişkin esaslar belirlendi

DESTEKLER 1 hafta önce

KONYA PANCAR EKİCİLERİ KOOPERATİFİ VE PANKOBİRLİK KURULUŞU OLAN PANPLAST SULAMA BORULARI, PAZARIN PARLAYAN YILDIZI

DESTEKLER 1 hafta önce

Türkiye Arıcılık Haritası güncellendi

DESTEKLER 2 hafta önce

NİSAN AYINDA 96,9 MİLYON TL IPARD II HİBE ÖDEMESİ YAPILDI

DESTEKLER 2 hafta önce

Kanatlı eti ihracatına kısıtlama getirildi

DESTEKLER 2 hafta önce

Süt fiyatlarında ‘kartel’ uyarısı, USK’ye sert tepki: Bu bir darbedir

GIDA 2 hafta önce

Çiftçi buğdayda 15 TL taban fiyat bekliyor

FİRMALARDAN 2 hafta önce

Getir ABD, Avrupa ve İngiltere pazarından çekiliyor

HABER 2 hafta önce

Mert Altın ile Röportaj

DÜNYA 2 saat önce

Göçmen kuş popülasyonu her geçen gün düşüyor

DÜNYA 6 saat önce

Rusya şeker ihracatını yasakladı

FİRMALARDAN 23 saat önce

TürkTraktör Dünya Çiftçiler Gününü Türkiye’nin Dört Bir Yanından Gelen Çiftçilerle Kutladı

DESTEKLER 1 gün önce

BAŞKAN ERKOYUNCU, 14 MAYIS ÇİFTÇİLER GÜNÜ’NÜ KUTLADI

GIDA 2 gün önce

CHP Niğde Milletvekili Gürer: Tarlada para etmeyen markette 20 lira

GIDA 2 gün önce

Doğu Karadeniz’in 4 aylık Türk somonu ihracatı yüzde 56 arttı

HABER 4 gün önce

Ordu’da kahverengi kokarca ile mücadele için doğaya 150 bin samuray arı salınacak

DESTEKLER 4 gün önce

TÜBİTAK, hayvan sağlığı ve refahı konularındaki projeleri destekleyecek

FİRMALARDAN 5 gün önce

Orbiba Robotics, Danışma Kurulu’na Yeni Üyeler Katıldı!

HABER 6 gün önce

Sinop’ta ormanlardan atık malzemeler toplandı

HABER 7 gün önce

Diyarbakır nesli tükenmekte olan Türk semenderine yuva oldu

DESTEKLER 1 hafta önce

Tarımsal üretimde kullandırılacak kredilere ilişkin esaslar belirlendi

DESTEKLER 1 hafta önce

KONYA PANCAR EKİCİLERİ KOOPERATİFİ VE PANKOBİRLİK KURULUŞU OLAN PANPLAST SULAMA BORULARI, PAZARIN PARLAYAN YILDIZI

DESTEKLER 1 hafta önce

Türkiye Arıcılık Haritası güncellendi

DESTEKLER 2 hafta önce

NİSAN AYINDA 96,9 MİLYON TL IPARD II HİBE ÖDEMESİ YAPILDI

DESTEKLER 2 hafta önce

Kanatlı eti ihracatına kısıtlama getirildi

DESTEKLER 2 hafta önce

Süt fiyatlarında ‘kartel’ uyarısı, USK’ye sert tepki: Bu bir darbedir

GIDA 2 hafta önce

Çiftçi buğdayda 15 TL taban fiyat bekliyor

FİRMALARDAN 2 hafta önce

Getir ABD, Avrupa ve İngiltere pazarından çekiliyor

HABER 2 hafta önce

Mert Altın ile Röportaj