TEKNOLOJİ
Denizlerdeki balık stoklarına araştırma gemileriyle takip
Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) bünyesinde su ürünleri konusunda faaliyet gösteren enstitüler tarafından stok, balıkçılık/avcılık ve akuakültür araştırmaları, biyoekolojik, genetik, oşinografik ve limnolojik araştırmalar ile ıslah çalışmaları yürütülüyor.
Tarım ve Orman Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, sorumluluk sahası Karadeniz olan Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü ile sorumluluk sahası Akdeniz ve Ege Denizi olan Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretme ve Eğitim Enstitüsü tarafından, denizlerde balıkçılık yönetimine esas oluşturacak verilerin elde edilmesi, ticari balık stoklarının tahmini ve izlenmesi amacıyla SÜRAT Araştırma-1 ve Akdeniz Araştırma-I gemileriyle deniz araştırmaları yürütülüyor.
Ayrıca, iç sularda ticari su ürünleri stoklarının izlenmesi kapsamında, göl ve baraj göllerinde Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü ile Elazığ Su ürünleri Araştırma Enstitüsü tarafından projeler uygulanıyor.
Denizlerde 1 Eylül’den itibaren avlanma yasağının sona ermesiyle balık pazarları hareketlenmeye başladı. Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de üretim ve ticaret boyutuyla su ürünleri sektörü her geçen gün gelişiyor. Türkiye su ürünleri üretiminde denizler, iç sular, göl ve göletleriyle şanslı bir konumda bulunuyor.
Türkiye’nin denizleri ve iç suları, yaklaşık 25 milyon hektarlık bir yüzey alanına sahip. Bu, tarım alanlarına yakın bir alan anlamına geliyor. Gelecekte de bu kaynaklardan verimli bir şekilde yararlanabilmek için korunmaları ve sürdürülebilir kullanımları önem taşıyor.
Geçen av sezonunda avlanan deniz balıklarının miktarı 292 bin ton olarak kayıtlara geçmişti. Avlanan deniz balıklarının türlere göre dağılımı incelendiğinde, hamsi 171 bin ton ile en yüksek miktarda avlanan balık olmuştu. En verimli deniz Karadeniz’de, kıyıdaş ülkeler ile karşılaştırıldığında avcılığın yüzde 60’ından fazlası Türk balıkçılar tarafından yapılıyor.